Carles Puigdemont ha rebutjat una "solució personal" a la seva causa, perquè acceptar-la "seria una renúncia política". En un text publicat aquest diumenge sobre els cinc anys a l'exili, el president ha demanat que es respecti la seva "estratègia" i "posició" sobre el procés. I ho ha dit perquè li consta que "en les converses entre PSOE i ERC torna a sortir la necessitat de resoldre" la seva situació. "Si no els ho he demanat ni els ho he autoritzat, per quina raó insisteixen? Què busquen?", s'ha preguntat. 

Ara per ara, se sap que els socialistes i els republicans negocien per a la reforma del delicte de sedició. Però Puigdemont ha qüestionat que aquesta reforma pugui ajudar a assolir la independència. "Puc entendre els beneficis que té per a l'estat espanyol el fet que jo acceptés una resolució basada en la reforma del codi penal, però els beneficis per al procés d'independència no els veig per enlloc", ha subratllat en l'escrit. Així doncs, ha assegurat que mantindrà el pols a l'Estat: "M'he fet més resilient davant les adversitats i tinc moltes més raons per continuar confrontant-me a un Estat que no busca solucionar el conflicte sinó liquidar-nos com a nació".

Emissaris del PSOE

Puigdemont ha reconegut que el PSOE li ha enviat emissaris proposant-li passar pel Tribunal Suprem a canvi d'un indult o de modificar el delicte de sedició, però ha deixat clar que no ho ha acceptat. "Sobre aquesta qüestió he estat explícit en públic i en privat, davant de tots els interlocutors que se m'han adreçat per proposar-me "solucions felices". També a gent del PSOE que en diverses vegades m'ha vingut a veure per generar-me expectatives d'un bon tracte, via reforma del Codi Penal, i un indult. Sempre i quan, és clar, acceptés comparèixer davant del Suprem. Segur que Pedro Sánchez sap de què parlo", ha apuntat. Per això el president ha insistit que no sap "quin és el benefici de la reforma del delicte de sedició per a la resolució del conflicte polític entre Espanya i Catalunya".

 

El president ha assegurat que en aquests cinc anys ha procurat "mantenir l'acció política en el mateix marc". "Poden canviar tàctiques i algunes estratègies determinades a causa de les circumstàncies, però el sentit de l'estratègia general és el mateix i no hi ha cap motiu per canviar-la", ha afegit. Llavors, ha explicat que va marxar a l'exili perquè "continuar el camí decidit pel poble" es podia fer "en millors condicions" des de fora. Així, ha defensat que va obrir "una etapa nova" per ampliar "el coneixement internacional de la crisi catalana" i "l'arbitri" dels tribunals espanyols. "I així reforçar la posició que mantenia una societat civil mobilitzada i unida per, d'aquesta manera, refer-nos del cop del 155 i proposar una continuació del procés entorn dels mateixos eixos que l'havien fet possible: unitat política, mobilització ciutadana, no violència, democràcia", ha conclòs.

Amb tot, Puigdemont ha agraït "l'ajuda internacional" que ha rebut en aquests últims cinc anys i ha traslladat el seu "afecte i suport" als exconsellers Lluís Puig, Clara Ponsatí i Toni Comín. A qui no ha esmentat en el text és a l'actual consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, amb la qual va compartir exili. Va ser durant el març del 2021 quan Serret va tornar a Catalunya per comparèixer davant del Tribunal Suprem i exercir de diputada. Més d'un any després, la Fiscalia li demana un any d'inhabilitació per desobediència l'1 d'octubre.