El Partit Popular (PP) i Ciutadans (Cs) han carregat contra el president espanyol, Pedro Sánchez, per haver fet una proposta al president Carles Puigdemont de passar pel Tribunal Suprem a canvi d'un indult o de modificar el delicte de sedició, tal com ha afirmat el president a l'exili en una carta. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat a Sánchez que no pot "continuar entregant" als seus socis independentistes "tot el que li exigeixen". La secretaria general del PP, Cuca Gamarra, ha anat més enllà i ha acusat Sánchez de posar "una catifa vermella d'impunitat" a Puigdemont, mentre que el vicesecretari general de Cs i portaveu del partit al Congrés, Edmundo Bal, ha reclamat al president espanyol que doni explicacions.

El PP ha recuperat una cita de Pedro Sánchez el novembre del 2019, en dies previs a les eleccions generals, quan va afirmar que es comprometia a "portar Puigdemont a Espanya perquè reti comptes davant la justícia espanyola". Feijóo ha repiulat aquest missatge i ha afirmat que "Pedro Sánchez prefereix complimentar l'independentisme que acordar amb el PP", reafirmant la idea que Sánchez ha trencat la possibilitat d'acord amb el PP per renovar el CGPJ perquè ha preferit plantejar una reforma del delicte de sedició amb ERC.

Tuit Alberto Nunez Feijoo Puigdemont
Tuit d'Alberto Núñez Feijóo

A través d'un missatge a Twitter, Cuca Gamarra ha acusat el PSOE de posar una "catifa vermella d'impunitat" a Puigdemont perquè torni a Espanya "sense retre comptes davant la justícia". També ha afegit en la crítica a Sánchez que hagi posat una altra catifa vermella a Aragonès, aquesta perquè "persegueixi als que demanen estudiar en espanyol". Gamarra ha conclòs la piulada assegurant que "mentre Pedro Sánchez continuï a la Moncloa, la història d'Espanya acabarà malament". 

Tuit Cuca Gamarra Puigdemont
Tuit de Cuca Gamarra 

D'altra banda, Edmundo Bal ha reclamat al PSOE en una altra piulada que aclareixi si ha fet alguna oferta al president Carles Puigdemont. El vicesecretari general de Cs ha exigit al govern de Pedro Sánchez que, si les declaracions de Carles Puigdemont són falses, les desmenteixi. "Qualsevol govern decent trigaria minuts a desmentir el colpista fugit de la justícia", ha afirmat. També ha afegit que, en cas que les afirmacions siguin certes, "no hi ha qualificatius" perquè considera que, en aquest cas, el PSOE hauria "negociat privilegis per a Puigdemont".

Tuit Edmundo Bal Puigdemont
Tuit d'Edmundo Bal

Les crítiques cap a Sánchez arriben després que Puigdemont hagi compartit aquest diumenge —també a través de Twitter—una carta on reflexiona al voltant dels cinc anys d'exili i aborda també la possible reforma del delicte de sedició i la relació amb el seu cas personal. En la missiva, el president ha remarcat que no busca una "solució personal" a la seva causa, perquè acceptar-la "seria una renúncia política", i ha insistit que ha estat "explícit en públic i en privat", davant de tots els interlocutors que se li han adreçat per proposar-li "solucions felices".

En aquest sentit, ha fet referència "la gent del PSOE que en diverses vegades m'ha vingut a veure per generar-me expectatives d'un bon tracte, via reforma del Codi Penal, i un indult. Sempre i quan, és clar, acceptés comparèixer davant del Suprem." I ha mencionat directament el president espanyol: "Segur que Pedro Sánchez sap de què parlo"

La dreta espanyola ha expressat la seva indignació davant les paraules de Puigdemont i per això ha exigit explicacions a Sánchez. Tot, en el context d'una possible negociació de la reforma del Codi Penal entre ERC i el PSOE, i quan el PP s'ha despenjat de les negociacions per a renovar el CGPJ precisament per la possibilitat que el delicte de sedició es reformés.