El PP ha afirmat que Espanya està pitjor ara que durant l'1-O, en el context de la reforma del delicte de sedició (que encara no s'ha aprovat). Ha estat el coordinador general del Partit Popular, Elías Bendodo, qui aquest divendres des d'un acte a Màlaga ha etzibat que l'Estat no està millor "que fa cinc anys durant aquell 1 d'octubre" del 2017. Per què? Doncs perquè "Pedro Sánchez s'ha agenollat i ha cedit a la pressió dels independentistes", motiu pel qual "ni Espanya ni Catalunya estan millor ara". De moment, la reforma de la sedició no ha passat factura als socialistes: el PSOE ha ampliat l'avantatge sobre el PP, segons l'últim baròmetre del CIS.

"Si tu estàs en un conflicte, de qualsevol mena, i tu el que fas és entregar totes les teves eines per lluitar, doncs evidentment ja no hi ha conflicte; si en una batalla tu et rendeixes, doncs evidentment ja no hi ha conflicte; si tu entregues la dignitat del nostre país i la unitat d'Espanya per acabar amb un conflicte, no estàs acabant amb un conflicte", ha defensat el popular, que ha afegit que Sánchez "no s'adona que els independentistes mai es conformen amb el primer pagament — com els xantatgistes". Amb això del "primer pagament", Bendodo es refereix a "l'indult". El segon pagament ha estat "l'eliminació de la sedició" (que encara no s'ha aprovat), el tercer serà "la reducció de la malversació" i el quart serà "tornar a parlar una altra vegada del referèndum".

Sedició, malversació, indults...

El coordinador general de PP ha assegurat que "el patrimoni més gros d'un polític és la seva paraula i Sánchez ha trencat moltes vegades la seva". Llavors, ha recordat que el president del govern espanyol "va dir que mai indultaria els qui van cometre el cop independentista a Catalunya, i ho va fer; va dir que mai no seuria amb els hereus d'ETA ni aproparia els presos, i ho ha fet". "Ara vam creure que no arribaria més lluny i és capaç de fer-ho. Ara vol indultar i fer veure que declarar la independència és el mateix que cremar un contenidor. No, no és igual el delicte de sedició que el de l'alteració de l'ordre públic", ha reblat. 

"En resum, el que vol Sánchez és blanquejar els independentistes", ha dit. En aquest sentit, ha assenyalat que "el següent és reduir també la malversació" per "salvar diversos ocells amb un mateix tret" perquè "no només alliberarà de la presó o de la inhabilitació els independentistes catalans". "Algun andalús del PSOE també se'n pot emportar el premi i salvar-se", ha conclòs, en referència al possible i polèmic indult a José Antonio Griñán.