El PSOE ha ampliat les distàncies amb el PP, segons el darrer baròmetre publicat pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Si en el darrer baròmetre la diferència era de quatre punts, ara és de 5,5. L’enquesta s’ha realitzat. El baròmetre publicat aquest divendres pel CIS fa l’estimació del vot dels ciutadans espanyols després que el PSOE i el PP trenquessin negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial. Per tant, la consulta es va fer quan els enquestats ja tenien coneixement de les intencions del govern espanyol per reformar el delicte de sedició. L’enquesta, així doncs, s’ha elaborat durant els primers deu dies del mes de novembre. L’estudi també coincideix amb la tramitació dels pressupostos espanyols.

 

 

Concretament, el PSOE de Pedro Sánchez obtindria en unes hipotètiques eleccions espanyoles el 32,7% dels vots, mentre que el PP d’Alberto Núñez Feijóo s’enduria només el 27,2% dels vots. En tercera posició se situa Unidas Podemos (12,2%), seguit de Vox (10,1%), Ciudadanos (2,5%) i ERC (2,2%). Junts per Catalunya obtindria l’1% dels vots en aquests comicis hipotètics, mentre que la CUP un 0,7%. D'altra banda, EH Bildu s'enduria un 1% dels vots en aquestes eleccions, una mica per sota del PNB, que aconseguiria un 1,4% dels suports.

Hi ha una dada molt rellevant en aquest CIS, i prové d'una pregunta sobre qui és el culpable del trencament de les negociacions sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial. Cal tenir en compte que els populars van reiterar que si s'aixecaven de la taula era perquè el govern espanyol insistia en la seva voluntat de reformar el delicte de sedició. Doncs el 39,4% dels espanyols opina que la culpa és del PP, segons l'enquesta. El baròmetre també indica que el 21% de la culpa se l'emporten els socialistes.

No obstant això, cal tenir en compte que, per molt que els enquestats coneguessin les intencions de la Moncloa de reformar el delicte de sedició i de la conseqüent aturada de les negociacions amb el PP del CGPJ, l’enquesta es va tancar el dia 10 de novembre. Va ser precisament aquell dia quan el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que el seu executiu havia pactat amb Unidas Podemos una derogació del delicte a canvi de modificar el Codi Penal per incloure-hi els desordres públics agreujats.

Es tracta d’un estudi que també recull les preocupacions dels ciutadans de l’Estat; en un context en el qual la inflació es modera, però que encara està disparada en un 7,3% en el mes d’octubre; amb una pujada dels preus que es concentra sobretot en els aliments, amb un augment del 15,4% i quan continua la guerra a Ucraïna després de la invasió de Rússia.