José Antonio Griñán, expresident socialista de la Junta d'Andalusia, i uns altres set de condemnats pel cas dels ERO tenen deu dies per ingressar a la presó. Així li ho ha comunicat aquest dimarts l'Audiència de Sevilla, la qual cosa implica que Griñan haurà de ser empresonat sense esperar al polèmic indult que li podria concedir el govern de Pedro Sánchez.

Concretament, la Secció Primera de l'Audiència de Sevilla ha dictat una interlocutòria en la qual denega la suspensió de les penes privatives de llibertat mentre es tramita l'indult sol·licitat per vuit dels nou condemnats a presó pel denominat cas ERO, entre ells l'expresident de la Junta, José Antonio Griñan. D'aquesta manera, es denega suspendre les penes de presó sobre Griñán, l'exconsellera d'Hisenda Carmen Martínez Aguayo, l'exconseller d'Innovació Francisco Vallejo, l'exconseller d'Ocupació i Desenvolupament Tecnològic José Antonio Viera, el també exconseller d'Ocupació Antonio Fernández, l'exdirector de l'agència IDEA Miguel Ángel Serrano, l'exviceconseller d'Innovació Jesús María Rodríguez Román i l'exviceconseller d'Ocupació Agustín Barberá. En paral·lel, l'Audiència sí que ha acordat la suspensió de l'execució de la pena privativa de llibertat de tres anys imposada a l'exdirector general de Treball de la Junta d'Andalusia Juan Márquez mentre es tramita la seva sol·licitud d'indult.

L'argument de l'Audiència

El tribunal ha recordat que els vuit encausats han estat condemnats a penes de presó "de llarga durada, comesos per treballadors públics, que entre les seves funcions tenien encomanades la gestió de fons públics, el que fa que l'alarma social per aquesta mena de delictes de corrupció pública exigeixi el compliment de les resolucions judicials fermes". També posa de manifest que "és certa la carència d'antecedents penals dels condemnats, però per una altra part també ho és la gravetat i extensió de les penes per les quals han estat condemnats, que impedeix la suspensió de l'execució de la pena en totes les formes recollides en l'article 80 i següents del Codi Penal, motiu pel qual tots ells han sol·licitat la suspensió de l'execució mentre es tramita l'indult".

Aquest mateix matí, i avançant-se un dia a la cita, el mateix José Antonio Griñán i qui el va precedir al càrrec de president de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, recollien els requisits per complir la sentència d'inhabilitació pel cas dels ERO. Així, només poques hores abans que es fes públic el termini marcat per l'Audiència de Sevilla, l'expresident andalús deia que "no tenia ni idea" de la seva imminent entrada en presó després de ser condemnat pel Tribunal Suprem a sis anys per haver comès un delicte de malversació. "D'aquestes coses s'encarrega el meu advocat", deia.