El Partit Popular es frega les mans en una setmana que auguren que pot accentuar el desgast del govern espanyol. En paral·lel a les múltiples informacions que es van coneixent sobre el cas Koldo, el dijous la Comissió de Justícia debatrà i votarà un nou dictamen de la llei d’amnistia i el PP interpreta que el PSOE “pretén fer passar l’amnistia com una fita per tapar la corrupció”. El portaveu dels populars, Borja Sémper, es mostra “sorprès” pel fet que ara “l’amnistia s’hagi convertit en un bot salvavides pel PSOE i pel govern espanyol” i situa una disjuntiva sobre el redactat final de la llei: “O Pedro Sánchez, en les hores més baixes, acceptarà totes les exigències de Puigdemont, que es concreten en impunitat total, o el que empassarà és Puigdemont amb una impunitat parcial”. Sémper ha confirmat que una “alta representació” del PP acudirà el dissabte a la concentració convocada a Madrid contra Pedro Sánchez.

 

Així mateix, el portaveu del PP, que ha retret al govern espanyol que fins ara hagi respost a les notícies relatives al cas Koldo amb “zero explicacions, zero dimissions, zero cessaments i zero disculpes”, ha posat en relleu que el PP ha registrat, amb tota “solemnitat i contundència”, un escrit reclamant la dimissió de Francina Armengol. Ha arguït que, quan ella era presidenta del govern balear, va existir un “dany contrastat” que va néixer d’un “exercici inadequat del poder polític” derivat d’una “trama basada en el PSOE, l’amiguisme, el sanchismo i l’arbitrarietat” i ha afirmat que això es va produir “per manca de supervisió, per negligència o per complicitat del govern balear”.

“La trama continua activa”

Aquest dilluns, Sémper ha comparegut acompanyat d’Ester Muñoz, vicesecretària de Sanitat i Educació del PP i membre del grup de treball que s’ha constituït a Gènova per seguir el cas Koldo. Ha qualificat la suposada trama de ser el “cas de corrupció més gran d’un govern espanyol en actiu des de Felipe González” i ha considerat que “la trama continua activa” a l’actual Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana al·legant que “continua tenint a sou” el germà de Koldo García. A més, Muñoz ha criticat que Pedro Sánchez porti dues setmanes “amagat” i ha reprovat que “l’única resposta” del PSOE i del govern espanyol hagi sigut “silenci i mutisme”. També ha sostingut que queda acreditat que “tots els casos de corrupció del PSOE acaben sempre amb els diners dels nostres impostos en prostíbuls” i ha denunciat que, davant d’aquest “escàndol majúscul de corrupció”, els socis d’investidura de Sánchez “el minimitzen, callen o estan focalitzats a esprémer-lo encara més per aconseguir una impunitat total”. Pel que fa a la proposta de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, de prohibir els indults als corruptes, ha replicat que és “una reacció cínica i hipòcrita a més no poder” perquè el govern espanyol “els han indultat, ha reformat el Codi Penal i els amnistiarà”.

Muñoz també ha intentat obrir una bretxa al si del PSOE pel cas Koldo: “Hi ha dos tipus de socialistes: els que eren presidents autonòmics, els trucava Koldo i no compraven, que curiosament són els que no són de Sánchez, i els que Koldo trucava i sí que compraven”. Volia establir una dicotomia per diferenciar Emiliano García-Page (president de Castella-la Manxa i baró socialista molt crític amb l’amnistia) i Javier Lambán (expresident de l’Aragó i perfil incòmode per Sánchez) de Francina Armengol (expresidenta de les Illes Balears i actual presidenta del Congrés) i Ángel Víctor Torres (expresident de les Illes Canàries i actual ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica).

La dirigent popular ha volgut tornar a posar el dit a la llaga en la presumpta implicació d’Armengol en el cas Koldo i ha etzibat que “una dona que no assisteix a actes públics perquè no vol donar explicacions no pot continuar representant els espanyols com a tercera autoritat de l’Estat”. Feia referència a dos esdeveniments: els actes commemoratius de la Diada de les Illes Balears, en els quals Armengol no va acudir, i un fòrum d’economia que s’ha celebrat aquest matí al Congrés. En el segon cas, la presència d’Armengol en la inauguració constava al programa, però la presidenta de la Cambra Baixa no hi ha assistit i Isaura Leal, secretària segona de la Mesa, ha excusat la seva absència. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!