El CatalanGate va esclatar el passat 18 d'abril i aviat farà dos mesos que els independentistes espiats amb el software Pegasus insisteixen en rebre explicacions per part del govern espanyol: qui ha encarregat l'espionatge? qui n'estava al corrent? com es va pagar el programari? es podria repetir en un futur?. Aquestes són algunes de les preguntes sense resposta que formulen els més de seixanta dirigents independentistes víctimes del CatalanGate. Mentrestant la Moncloa no fa més que intentar vendre justificacions que no satisfan a ningú. Fa poc més d'una setmana, la portaveu del govern espanyol Isabel Rodríguez, justificava el fet que encara no s'hagi celebrat la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, per abordar el CatalanGate. Segons Rodríguez, no s'ha pogut fer per "l'agenda complicada" que té Sánchez en aquests moments. Alguns diaris d'aquest diumenge ens recorden que el temps passa i que seguim sense saber res.

El Mundo parla ara en portada de l'espionatge a polítics amb una visita a l'empresa NSO: "Pegasus només es ven als estats per lluitar contra el terrorisme". El diari ha fet una visita a l'empresa d'Israel, la qual no para de justificar que el seu software només es fa servir amb bones finalitats, com és la lluita contra el terrorisme, res més. Així doncs, seguim sense notícies que justifiquin l'espionatge polític. La fotografia és per al president andalús i aspirant a la reelecció, Juanma Moreno: "24 hores de campanya amb Moreno Bonilla: 'He volgut una transició tranquil·la del socialisme'".

el mundo
El Mundo

El País, en canvi, destaca l'alça de preus com a principal tema de la jornada: "I ara, l'hi de la inflació". La inflació repunta el mes de maig a l'estat espanyol i la taxa anual es situa al 8,7%, segons l'indicador avançat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En concret, l'Índex de Preus de Consum (IPC) puja 0,4 punts després de moderar-se el mes d'abril, quan es va quedar en un 8,4%. D'altra banda, el diari analitza el perfil de les parelles sentimentals a Espanya: "Els espanyols davant l'amor: monògams i independents".

el pais
El País

L'ABC entrevista el president de la Cambra de Comerç i Indústria d'Ucraïna, Guennadi Txígikov: "Europa posa els diners per sobre la moralitat i això dificulta la supervivència". El diari veu preocupació entre les famílies contràries al model d'escolarització en català a l'escola: "Orfes de l'educació en castellà". Precisament aquest divendres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va confirmar la mesura cautelar que obliga l'escola Turó del Drac de Canet de Mar a impartir un 25% de les hores en castellà a una classe de P-4. L'octubre passat el tribunal va imposar aquesta mesura cautelar mentre es resolia el fons de l'assumpte. Al febrer diverses famílies van demanar derogar aquesta cautelar. El TSJC ja va desestimar al març la petició i ara ha rebutjat un nou recurs. La decisió encara es pot recórrer al Tribunal Suprem.

abc
ABC

La Razón entrevista el president en funcions de la Junta d'Andalusia i candidat del PP a la reelecció, que il·lustra amb una fotografia a portada completa: "Demano als andalusos una majoria per governar en solitari". El PP andaús de Juanma Moreno guanyaria àmplia i relaxadament les eleccions d'Andalusia del proper diumenge 19 de juny. Els populars aconseguirien entre 47 i 49 escons i aconseguirien la majoria absoluta amb els vots de Vox. Als darrers comicis el PP va aconseguir 26 escons i va aconseguir governar amb el suport de Ciutadans i Vox, segons el darrer CIS.

lr
La Razón

"L'FP superior es consolida com a alternativa a la universitat", diu El Periódico. El diari destaca que les matriculacions dels joves a aquest tipus ha augmentat un 43% en cinc anys i que les opcions que més èxit tenen són informàtica, radiologia i laboratori. En la mateixa línia, el rotatiu critica que encara cal treballar més en l'orientació dels alumnes a les escoles". La fotografia és per a l'activitat de la Guàrdia Urbana de Barcelona a les primeres nits estivals: "De patrulla nocturna".

periodico
El Periódico

La Vanguardia ressalta la deixadesa de l'Estat a l'hora de projectar infraestructures a Catalunya: "Catalunya acumula dècades de retards en inversions". L'expresident Carles Puigdemont ja va recriminar aquest dissabte al govern espanyol la diferència entre l'execució d'inversions a Catalunya i Madrid. "Un 36% i un 184%. Collons! Ja està bé", es va queixar durant el seu comiat de la presidència del partit a Argelers. Puigdemont va acusar l'executiu de Pedro Sànchez de fer la campanya "bruta" al PSC: "Mentre no votem el candidat correcte no ens dispensaran un tracte de primera". El diari també recull els moviments de l'OTAN a l'Àrtic en plena guerra a Ucraïna: "L'OTAN es reforça a Noruega".

lv
La Vanguardia

L'Ara es fixa en la crisi d'habitatge a les Balears per l'especulació immobiliària: "Les Balears en venda". La ruptura de la cantant Shakira i el futbolista Gerard Piqué també es fa un lloc a la portada: "Shakira i Piqué anuncien que se separen". En un breu comunicat divulgat per l'agència de comunicació de la cantant a l'agència EFE, diuen que "Lamentem confirmar que ens estem separant. Pel benestar dels nostres fills, que són la nostra màxima prioritat, demanem respecte per la privacitat. Gràcies per la vostra comprensió".

ara
Ara

"Ja és festa major", anuncia El Punt Avui, que informa de la recuperació de les celebracions populars de Catalunya després de dos anys de pandèmia de covid-19. També reserva espai per al congrés de JxCat: "Borràs i Turull agafen el relleu a Junts". La nova presidenta de Junts, Laura Borràs, va defensar a la trobada d'Argelers que el partit ha de ser "més ambiciós nacionalment" al Govern. "Cal governar amb una visió independentista", va dir en el seu primer discurs al capdavant de la formació.

05DCAT 001 page 0001
El Punt Avui