El PP andaús de Juanma Moreno guanyaria àmplia i relaxadament les eleccions d'Andalusia del proper diumenge 19 de juny. Els populars aconseguirien entre 47 i 49 escons i aconseguirien la majoria absoluta amb els vots de Vox. Als darrers comicis el PP va aconseguir 26 escons i va aconseguir governar amb el suport de Ciutadans i Vox. Segons l'enquesta del CIS publicada aquest dijous, l'extremadreta de Vox podria treure entre 17 i 21 representants, uns resultats molt millors que els 12 que va aconseguir el 2018, per tant, PP i Vox junts sumarien entre 64 i 70 escons. El 2018 Juanma Moreno es va convertir en el primer president no socialista de la història d'Andalusia i ho va fer amb el suport de Ciutadans i els vots de Vox.

CIS CAT
 

El sondeig preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques atorga a la suma dels partits d'esquerra un màxim de 48 escons si ens fixem en la part alta de la forquilla, ja que el PSOE obtindria entre 32 i 36 diputats (actualment en té 33), Por Andalucía 9 o 10 i Adelante Andalucía 2. Els d'esquerres queden molt lluny de la majoria absoluta que està en 55 escons. Pel que fa a Ciutadans, el seu declivi era d'esperar ja que totes les enquestes auguren un futur molt negre pels d'Inés Arrimadas. Cs aconseguiria entre 1 i 3 diputats (ara en té 21), per tant la suma de PP i Cs no arriba a la majoria absoluta. D'altra banda, aquesta podria ser la primera vegada que un partit provincial entra a la Cambra; Jaén Merece Más podria obtenir un diputat.

Les línies vermelles de Moreno

Ja fa dies que totes les enquestes pronostiquen una majoria àmplia del president de la Junta d'Andalusia però la incògnita és si serà suficient per sumar en solitari i estalviar-se una coalició amb Vox. El més probable és que l'escenari sigui un pacte PP-Vox, un tema que Juanma Moreno intenta evitar apel·lant, fins i tot, al vot socialista desencantat. El del PP no descarta repetir les eleccions si hi ha peticions "inassumibles" per part de Vox, a qui assegura que ja ha marcat "les línies vermelles": l'Estatut d'Autonomia i "no fer passos enrere" en la violència de gènere ni en la lluita contra el canvi climàtic.

Arrenca la campanya

Aquest divendres, però previsiblement s'avanci a aquest dijous al vespre, arrenca la campanya amb els primers actes electorals dels aspirants a la Presidència de la Junta. Tots els partits han programat per a aquest dijous actes públics amb els seus militants hores abans que comenci la campanya de manera oficial (divendres a les 00:00), tot i que ja fa setmanes que recorren Andalusia amb actes de precampanya. Els líders polítics nacionals dels principals partits donaran suport als seus candidats andalusos i faran acte de presència a la campanya, tot i que Pedro Sánchez, Alberto Núñez Feijóo o Santiago Abascal ja han participat en diversos actes de precampanya.