La discussió de portada d’El País devia ser interessant, ahir. Ho ha de ser cada dia, però faria bo de veure com van decidir que el títol principal serien els avenços de la bioquímica. Explica el diari que, gràcies a la intel·ligència artificial, es poden conèixer les proteïnes d’una manera que facilitarà la cura o el control de gairebé totes les malalties, darrere les quals hi ha sempre alguna proteïna involucrada. De fet, la complexitat de les proteïnes és un argument que sovint es fa servir per descartar l’atzar com a factor determinant de l’origen del món. És a dir, que és un avenç de debò. L’altre afer de títol principal és una entrevista amb la ministra de la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que volia comunicar al món que ella és la primera sorpresa pels preus tan alts de la llum, que són culpa d’Europa, segons ella. S’ha de tenir molt nervi per exclamar-se contra Brussel·les quan resulta que és el seu ministeri qui ha estat decisiu en la reforma de la tarifa elèctrica. Fa pensar. Potser no van fer cap càlcul, cap estimació? No van parlar amb les elèctriques i altres agents del mercat per saber quin impacte tindria la reforma?

Fa tota la pinta que la ministra ha demanat un racó al diari per parar el cop. La factura de la llum és a punt de caure com un cop de mall a casa teva i meva. Hi ha eleccions que es perden i es guanyen per esdeveniments com aquest. Potser el diari hi podia haver fet més. Els diaris, en plural, no només El País, perquè els preus de la tarifa elèctrica han batut tres cops el seu rècord històric l’última setmana. La pujada de preus ja s’ha menjat l’efecte de la rebaixa de l'IVA del rebut de la llum del 21% al 10% i la suspensió durant el tercer trimestre de l'impost a la generació elèctrica. Sigui com sigui, deixar que la ministra fugi d’estudi en un títol de primera del diari espanyol de referència indica que al diari, en aquest cas, potser li pesa més l’Íbex que la gent.

El Tribunal de Comptes ha tornar a cedir el pas a la pròrroga de les restriccions obligada per la situació sanitària. També perquè ahir El Mundo i El País van avançar que l’organisme no acceptaria que el fons de riscos de la Generalitat avaléseals represaliats, i avui no hi ha res de tot això, per molt que La Razón s’hi entesti. Avui no era dia per seguir amb el tema. No hi ha res segur i ja veurem com acabarà tot.

La nota curiosa és el poc relleu dels Jocs Olímpics de Tòquio. Sense públic i amb la sensació que l’esdeveniment no va enlloc, els diaris no li donen gaire bola. S’han estalviat un bon paquet de diners perquè hi han enviat menys periodistes dels que seria normal. No t’esperis grans cobertures. De fet, ni han preparat l’esdeveniment com en altres ocasions, amb tot de reportatges i cròniques sobre el que es pot esperar de les competicions: les medalles, els rècords, les estrelles. Una pena.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR