El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista no dona treva als consumidors i continuarà un dia més per sobre dels 100 euros el megawatt per hora, tot i que de cara a demà s'ha abaratit un 4,7% fins als 101,52 euros per megawatt hora (MWh, tenint en compte que aquest dimecres s'ha batut el rècord històric del preu de la llum segons les dades difoses per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE).

Malgrat aquest descens del preu, que equival a 5 euros menys si el comparem amb el preu d'aquest dimecres, el preu de l'electricitat continua superant la cota dels 100 euros/MWh i es converteix en el tercer més alt des que hi ha registres. Per franges horàries, el preu fixat per demà arribarà a un màxim de 106,04 euros/MWh, mentre que el mínim baixarà dels 100 euros i se situarà en 95,75 euros/MWh.

Des que hi ha registres, l'electricitat s'ha enfilat aquest dimecres el preu més alt de la història al mercat majorista, amb un preu mitjà de 106,57 euros, encara que al llarg del dia s'arribaran a superar els 110,6 euros de màxima. Aquest preu supera l'anterior rècord de 103,76 euros/MWh que va marcar l'11 de gener de 2002.

El motiu principal d'aquesta escalada de preus son els preus del gas, utilitzat en la producció d'electricitat en els cicles combinats, i dels drets d'emissions de CO₂, que paguen les centrals de generació que emeten, estan darrere dels alts preus que s'estan registrant actualment en el mercat elèctric majorista. 

En aquest context, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja va augurar aquest dimarts que es manejaran forquilles de preus alts en l'electricitat perquè els senyals que venen de les matèries primeres en els mercats internacionals es mantenen elevades a mitjà termini.

A més, Ribera, va apuntar a les restriccions de gas natural per part de Rússia, així com al marc europeu que regula el funcionament dels mercats elèctrics, que fa que tota l'electricitat sigui retribuïda al preu de la més cara, i que s'està veient de quina manera es pot pal·liar aquest impacte.

En aquest context, el Govern va aprovar el passat 24 de juny un reial decret llei per a rebaixar l'IVA que grava el rebut de la llum del 21 al 10% fins a finals d'any per als petits consumidors i suspendre durant el tercer trimestre l'impost a la generació elèctrica.