Les portades d’avui són unànimes: Pablo Casado s’ha quedat tot sol contra els indults als condemnats per la sentència de l’1-O. Fins i tot el president de la CEOE, la überpatronal espanyola, va deixar anar, a la trobada redemptora del Cercle d’Economia, que endavant els indults si ajuden al compte de resultats. També els bisbes catalans, oportunament, van fer públic aquest dijous un document en favor del perdó i etcètera. Casado no està sol, però. Li fan costat la gent de Vox, de Ciutadans i tot quan personatge va signar el manifest d’Unión 78, la plataforma organitzadora de l’última manifestació a la Plaza de Colón de Madrid.

Altra cosa és com s’agafa cada portada la solitud del president del PP. El Trio de la Benzina treu foc pels queixals. Amb molt mal perdre, acusa “l’establishment català” (El Mundo, que dona per fet que tothom sap qui són i què és “l’establishment català” o, si més no, li sembla un concepte que excita prou la catalanofòbia); culpa a l’església i la CEOE (això l’ABC, que també esmenta “als empresaris catalans”, expressió que evoca en el seu lector tota mena de perfídies i traïcions); o en fan responsable al president de la CEOE, Antonio Garamendi, castigat amb una pluja de sofre per La Razón, diari que l’acusa de “calar foc” a la patronal (alerta que no és literal: ho diu en el sentit de dividir o enfrontar als socis). Fa l’efecte que aquests diaris s’han sentit desafiats —ja saps, lluiten en una guerra patriòtica i donar notícies els deu avorrir— i s’han tancat dins del seu Stalingrad de paper. Cal esperar que aquesta resistència no acabi com el setge dels davidians a Waco, sigui dit en sentit figurat, com allò de “calar foc”.

La resta de diaris s’ho agafa amb més sobrietat, encara que s’escapa dels títols de portada un olor a… victòria. El País celebra la pressió “dels empresaris” al títol principal i hi suca pa en el títol de la foto: “Dia incòmode per a Casado”, diu. A la foto se’l veu amb la ministra Yolanda Díaz i l’esmentat Garamendi al fons. Fa un efecte estrany, perquè presenta la imatge com si la ministra de Treball, del PCE, i el manaia de la patronal, fessin pinça al president del PP… Una escena un xic surrealista.

La Vanguardia també atorga a “les empreses” el moviment decisiu en favor dels indults i se li nota un deix d’il·lusió en anunciar que Pedro Sánchez vindrà a Catalunya a explicar els indults. A Sánchez potser li convindria més, en la línia del que diu el director d’aquesta santa casa, fer un reencuentro amb els directors dels diaris del Trio de la Benzina i els mitjans audiovisuals associats (que serien gairebé tots) i convence’ls de les bondats dels indults, perquè a Catalunya la majoria de la gent ja ho té clar fa molt temps i és com pescar en un aquari. El Periódico parla de “front empresarial” a favor dels indults i l’Ara destaca el pronunciament del Foment que les empreses ja poden tornar a Catalunya. En fi, que els diners s’han posat a favor dels indults i feina tindran Casado i els diaris que l’acompanyen a la trinxera per recol·locar-se sense patir cap rascada ni contractura.

On és Marcel Vivet?

Crida molt l’atenció, al costat del to celebratori pels indults —els venen com si fos un ritual màgic de sanació que riu-te’n dels miracles de Lourdes— l’absència de cap menció als cinc anys de presó que l’Audiència de Barcelona ha imposat a Marcel Vivet per lesionar un mosso al canell en una protesta al carrer. Cinc anys. L’únic diari que obre amb aquesta història és El Punt Avui. A l’Ara el salva que en parla la peça d’opinió que destaca en portada. Són les típiques sentències de Democràcia Consolidada™ i Vibrant™, proporcionades, que tothom entén, i que donen prioritat als drets de les persones. Sentències que animen la ciutadania a protestar i manifestar-se. Sobre tot si saben que el mateix agent va fer una altra denúncia, el mateix dia, pel mateix tipus de cop al mateix braç, però contra un altre noi, l’Adrià, com explica aquí l’Iu Forn. En fi, que si els diaris no estan per exclamar-se per aquestes causes en portada, per a què serveixen? Per a posar fotos d’exposicions amb avions de l’exèrcit republicà? Fotos dels primers creueristes a Mallorca? Fotos d’astronautes xinesos?

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR