Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, ha contestat des de Brussel·les al president de la CEOE, Antonio Garamendi, avisant-lo que, segons ella, "la normalitat a Catalunya mai s'ha recuperat", perquè avui en dia, els "catalans constitucionalistes continuen "patint".

 

Aquest matí, en una entrevista a RTVE, Garamendi s'ha pronunciat a favor dels indults, considerant-los positius si ajuden a destensar la situació entre Catalunya i Espanya: "Si fan que les coses es normalitzin, benvinguts siguin els indults". Hores després, però, ha hagut de matisar les seves paraules i ha indicat que la seva entitat no tindrà un "opinió taxativa" sobre la mesura de gràcia. 

"Qui es pensi que hi ha normalitat a Catalunya perquè no declaren la independència cada quart d'hora és que no s'han assabentat de res", ha assegurat Arrimades quan li han preguntat en roda de premsa per la seva opinió sobre les declaracions de Garamendi. En aquest sentit, Arrimadas ha insistit que no hi pot haver la normalitat que reclama el president de la CEOE mentre hi hagi "adoctrinament a les escoles" o els mitjans públics "insultin a la meitat dels catalans". 

Reunió amb la vicepresidenta de Valors 

Arrimadas ha aprofitat la seva visita a Brussel·les per reunir-se amb Vera Jourová, vicepresidenta de la Comissió Europea per als Valors Europeus. Seguint amb la seva campanya contra els indults, ha entregat a Jourová l'informe del Tribunal Suprem en contra dels indults i la posició de la Fiscalia al respecte.

Tot i que a la roda de premsa a l'Eurocambra, en la qual també ha participat l'eurodiputat de Cs Luís Garicano, ha assegurat: "Aquí estem nosaltres per defensar Espanya i el nostre sistema judicial", Arrimadas no ha volgut explicar quina ha estat la resposta de la vicepresidenta davant d'aquests documents. Al seu perfil de Twitter tampoc hi ha fet referència, ja que en una piulada només ha explicat que ella i Jourová "han coincidit" en la importància de garantir la separació de poders a tota la UE i combatre la corrupció. Ni rastre de la conversa sobre els indults. 

Un "afront" al sistema judicial 

La presidenta de Ciutadans ha volgut remarcar davant la premsa a Brussel·les que els plans de Sánchez, en referència als indults, són un "afront al sistema judicial espanyol i a la separació de poders". Arrimadas ha insistit que la mesura de gràcia, que s'espera que s'aprovi durant les darreres setmanes de juny o, com a molt tard, la primera de juliol, va en contra del "sentir majoritari dels espanyols", però també de les promeses electorals del president Sánchez. 

Avui, a banda del president de la CEOE, els bisbes catalans també s'han posicionat a favor dels indults, per resoldre "totes les situacions de conflicte", després d'analitzar el context social i polític de Catalunya. Ahir dimecres, els bisbes de les deu diòcesis de Catalunya van mantenir una reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense i avui han fet públic un comunicat en què manifesten la seva opinió favorable.