Un cop superat l’impacte inicial per la decisió unilateral del govern de Pedro Sánchez de no tirar endavant l’ampliació de l’aeroport del Prat arriba l’hora d’analitzar com s’ha arribat fins aquí i que passarà a partir d’ara. El quiosc en va ple aquest divendres, on l’alcaldessa Ada Colau i la vicepresidenta de Podemos, Yolanda Díaz, són les protagonistes de les portades d’aquest divendres, dia en què  l’electricitat registra un preu rècord, però això sembla que ja no interessa ningú. La seva visita (oportuna) a la Ricarda és la imatge del dia.

Colau i Díaz exemplifiquen, com destaca El Periódico, el triomf del NO. El no a un projecte d’ampliació que tindria afectació en espais naturals i que, segons el rotatiu, era conegut des de feia almenys dos anys pels tècnics de la Generalitat, que no haurien plantejat objeccions formalment. Com tampoc va quedar plasmat en un document escrit l’acord a què van arribar el passat dos d’agost el vicepresident Jordi Puigneró i la ministra de Transports, Raquel Sánchez. L’acord que desbloquejava la inversió dels 1.700 milions va ser verbal i un ja sap que les paraules se les endú el vent. Com sembla ha quedat demostrat.

I ara a llepar-se les ferides. Com destaca La Vanguardia, la inversió queda ajornada per d’aquí a cinc anys, tot i que destaca que el Govern encara veu possible tornar a negociar per arribar a un acord. Possibilisme per davant de tot, mentre l’empresariat català esclata contra el govern espanyol i el català per deixar perdre un projecte que portarà Barcelona i Catalunya a l’empobriment.

Desactivat l’independentisme

Des de Madrid també es veu amb preocupació l’afer, encara que per altres motius. El Pais està amoïnat perquè aquesta crisi complica el pla de Pedro Sánchez per a Catalunya, que no és altre que desactivar l’independentisme.  L’ampliació de l’aeroport era un dels esquers de la seva agenda de retrobament amb Catalunya, on la represa de les inversions eren un dels punts destacats. Ara tot ha saltat pels aires, i això a quatre dies de la celebració de la taula de diàleg que tant des de Moncloa com des de la plaça Sant Jaume asseguren que no es veurà afectada per la crisi de l’aeroport. Algú s’ho creu?

Amb tot, els diaris del trio de la benzina segueixen amb la seva particular croada contra el ministre de l’interior, Fernando Grande-Marlaska. Qualsevol excusa és bona per demanar la seva dimissió. En aquest cas, l’afer de la falsa agressió homòfoba a Malasaña. Ja poden anar demanant...

elperiodico

lavanguardia

 

elpuntavui.pg

ara

elpais

larazon

elmundo

abc

 

Imatge principal, un avió s'enlaira de l'aeroport del Prat / Europa Press