La ministra de Transports, Raquel Sánchez, tira la pilota endavant i confirma, definitivament, que l'ampliació de l'Aeroport del Prat s'ajorna, com a mínim, fins al 2026.

El proper 28 de setembre es porta al Consell de Ministres del govern espanyol les inversions per als propers anys i la ministra veu inviable arribar a temps per plantejar aquest projecte: "Amb aquestes condicions no ho podem portar", ha dit en declaracions a La Ser.

Res fins al 2026

El document que s'aprovaria seria el referent a l'Ordenació i Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-2026: "No hi ha marge per reprendre aquesta inversió per aquesta legislatura", reitera Sánchez i envia un missatge de consolació recordant que sí que invertiran en la resta d'aeroports, com el de Reus o el de la Costa Brava, i amb l'alta velocitat.

Pel que fa als 1.700 milions d'euros que la inversió suposava, Sánchez avisa que no es destinaran a un altre pla: "Això va a càrrec dels pressupostos d'Aena, no és que se'n generin més. No podem fer el plantejament que es destinaran aquests diners a una altra cosa".

Per tot plegat, la qui anteriorment havia estat alcaldessa de Gavà reitera que el govern de Pedro Sánchez lamenta que "hi surti perdent Catalunya, que ja ha perdut massa oportunitats". I agafa el compromís de seguir "centrats en la seva recuperació".

Carrega la culpa al Govern

La ministra Sánchez ha renyat el Govern del president Pere Aragonès, a qui ha titllat com una colla de nens petits: "No ens podem permetre criaturades, tenien un posicionament dèbil i no prou madur", ha declarat a Rac1. Tot i que ha admès no haver rebut cap trucada del Govern per trencar l'acord del 2 d'agost, "només matisacions del projecte".

A més, ha diferenciat els posicionaments entre Junts i Esquerra. Sense posar nom i cognoms, ha fet evident el suport que va trobar del vicepresident Jordi Puigneró i "les manifestacions contràries" dels republicans, referint-se a "tuits del president Aragonès". En aquesta dualitat, Sánchez considera que des de la Generalitat "es posava en risc la infraestructura".

I Podemos?

Recordem que la defensa clara per l'ampliació de l'Aeroport del Prat tampoc tenia el consens del govern de la ministra espanyola. La vicepresidenta d'Unidas-Podemos, Yolanda Díaz, visitarà la Ricarda juntament amb l'alcaldessa Ada Colau, però ho diferencia de les discrepàncies que tenen els catalans.

"La vicepresidenta coneixia l'acord del 2 d'agost i el compromís hi era per part del nostre govern. Ella va decidir visitar la Ricarda i no em sorprèn que vulgui conèixer sobre el terreny de què estem parlant. Però de cap manera s'ha produït una divisió per part del govern espanyol", explica la ministra. I per si no queda prou clar, insisteix: "Tot es deu a les manifestacions de membres del Govern de la Generalitat, qui ho ha trencat són ells".

Fotografia de portada: la ministra Raquel Sánchez amb la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera.