Els llaços grocs es cruspeixen crues totes les portades d’avui, incloses les d’El País i l’Ara que, fins ahir, havien resistit sempre a l’invasor, com el poblet gal d’Astèrix. Pablo Casado deia ahir que “Catalunya està envaïda pels llaços grocs”. Bé, Catalunya no se sap però les primeres pàgines dels diaris en van plenes.

La situació és un pèl còmica —“el sainet”, en diu El Periódico amb una gosadia que no es veia des del President, déjelo ya. Fa l’efecte que els presidents Torra i Sánchez juguen al misto. Un li ha passat el llumí a punt de cremar-li el tou dels dits al Síndic de Greuges i als consellers. L’altre li ha tornat a la mateixa Junta Electoral Central (JEC) que, al seu torn, diu que avui mateix li passa a la fiscalia, com es cuida d’avançar La Razón al seu titular falsament amenaçador, on es presenta Torra com el nen que no es vol prendre la llet, la Junta fa el paper de mare impacient i el ministeri públic és l’home del sac.

Entre els diaris val la pena assenyalar els esforços d’El País per a justificar el seu titular principal, solemne i majestàtic, on parla de “portar al límit el pols a l’Estat”, com un guió dolent d’una telesèrie dolenta. La resta de diaris de Madrid s’ho agafen amb indignació mal continguda, una mica en to de vostè no sap amb qui parla.

LV

EPC

AVUI

ARA

EP

EM

ABC

LR

Entretant, n’hem sabut de ben gruixudes, com que el Brèxit costarà a Espanya 0,8 punts del PIB, és a dir, prop de 10.000 milions d’euros. Gairebé deu vegades més que l’1-O. Aviam si els colpistes de veritat seran els britànics. O el responsable anticorrupció del PP, que l’han imputat… per corrupció. També s’han confirmat que els salaris s’han devaluat un 7% des de l’inici de la crisi. Ens hem assabentat que el flamant segon de Rivera a les llistes de Madrid ha declarat que els pensionistes “mai van pagar la pensió de ningú”. A més a més, Vox vol la venda lliure d’armes, una de les propostes estrella del nou president del Brasil, el tan blasmat Jair Bolsonaro. Però què és tot això comparat amb el “pols a l’Estat” que suposen els llaços grocs? Som-hi.

També tenen força les declaracions a El Mundo del tinent general retirat Pedro Pitarch, que no són més que una el·lipsi per a fer campanya d’amagatotis en favor de Vox. El militar acusa —en plural, alerta— PP i PSOE de passivitat amb l’independentisme i afirma que Torra hauria de dormir en el cuartelillo, reacció que explica molt bé què té aquest home al cap. Pitarch, general de confiança de l’exministre de Defensa José Bono, és aquell que va dir al 2012 que “la independència de Catalunya és impensable a les bones o a les males” i va avisar als polítics que “pels militars, defensar la integritat territorial d'Espanya és sagrat”. També el va irritar l’èxit dels Mossos d’Esquadra en l’operació contra la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils. Que El Mundo l’hagi triat per a entrevistar-lo diu tones del tarannà actual d’aquest diari.

Tot aquest xivarri amaga el testimoni d'agents de la Guàrdia Civil a càrrec de la repressió de l’independentisme la tardor del 2017. Cap diari ho juga en portada excepte tres, que ho donen petitet: El Periódico, La Razón i El Mundo. Els dos oficials de la benemèrita van maldar ahir per a presentar el 20-S com un escenari de “terror” i “violència”. Llàstima que en demanar-los les defenses pels fets concrets que els tenien tan acoquinats aquell dia (soy la tormenta) només van saber al·legar les “cares de ràbia incontrolable” dels concentrats, el llançament “d’entre dues i cinc” ampolles de plàstic i el temor que si tota aquella gentada hagués assaltat el departament d’Economia “hauria estat devastador”. Terror i violència. Clar que sí. Com el “pols a l’Estat” dels llaços grocs.