Segon ultimàtum de la Junta Electoral Central i segona vegada que el president de la Generalitat opta per mantenir el pols. Es tracta d'una decisió delicada, que ell mateix ha comunicat als membres del seu Govern, a la reunió del consell executiu d'aquest dimarts. Delicada perquè no afecta només la pancarta que penja del Palau de la Generalitat, sinó que incumbeix desenes d'edificis públics, incloses les tretze conselleries de la Generalitat. 

Durant la reunió amb els consellers, Quim Torra ha defensat la seva voluntat de plantar cara a la JEC mantenint els símbols a favor de la llibertat dels presos. I ha descarregat en els consellers la decisió sobre què fer a cadascuna de les seus de les conselleries que comanden, de la mateixa manera que ha manifestat que no dóna indicacions als alts càrrecs i funcionaris responsables d'instal·lacions de titularitat pública -des d'hospitals a universitats o centres d'investigació-, sinó que els deixa les mans lliures perquè siguin ells els qui decideixin si retirar-los o no. 

Incomoditat d'algunes conselleries per la socialització de la decisió

La posició adoptada per Torra, que fins i tot ha trucat a Pere Aragonès -de baixa per paternitat-, ha incomodat alguns dels membres del Govern, que entenen que la decisió hauria de recaure en el president de la Generalitat, en comptes de socialitzar-la. 

I aquí és on comença el soroll. Algunes veus atribueixen el malestar a determinats consellers de Junts per Catalunya, però també d'ERC que no veurien amb bons ulls el fet de persistir en la desobediència per una batalla merament simbòlica, amb els riscos que això comporta. En canvi, des de JxCat s'assegura que la decisió és unànime i que totes els integrants de l'executiu van a l'una. Sobre el fet que un dels molts llaços que s'exhibien a la conselleria d'Empresa s'hagi despenjat, fonts del Govern repliquen que en cap cas ha estat una ordre de la consellera Chacón. De fet, ella mateixa s'ha mostrat indignada en una piulada pel fet que s'hagi posat en dubte el seu compromís amb presos i exiliats. 

El Síndic tindrà l'última paraula (i l'obeiran)

Per mirar de reconduir la situació, el president Torra ha proposat una solució que sembla que ha acabat convencent-los a tots. Que sigui el Síndic de Greuges qui dicti la decisió final i que "agradi més o menys" s'acati, encara que les recomanacions d'aquest òrgan no són vinculants. Torra ha encarregat personalment l'informe a Rafael Ribó, que s'haurà de pronunciar en les properes hores. 

De moment, però, només hi ha una certesa, i és que hores d'ara el Govern de la Generalitat, amb el seu president al capdavant, estan desobeint l'ordre de la JEC. L'autoritat electoral ha demanat a la Delegació de Govern que notifiqui si l'executiu català compleix o no. En cas que no s'acati, ordenaran als Mossos d'Esquadra que procedeixin a treure llaços i pancartes a favor dels presos, actuant com a policia judicial. 

La qüestió és: què arribarà abans? L'informe del Síndic o l'ordre de la JEC als mossos?