La responsabilitat final, també per donar ordres als Mossos d'Esquadra, és de la Junta Electoral Central. Aquesta és la posició del govern espanyol després que hagi expirat el termini per a la retirada dels llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat. Segons informen fonts de Moncloa, al llarg de la tarda la delegació del govern ha informat del grau de compliment de la instrucció. Però aquí acaba tot per part del govern espanyol.

"La instrucció que té la Delegació del Govern és estrictament aquesta: informar a la JEC i així ho farà amb un escrit i amb una sèrie de fotografies dels edificis públics més representatius que depenen de la Generalitat", assenyalen des de l'executiu de Sánchez. Això ha tingut lloc al llarg d'aquest dimarts a la tarda. "A partir d'aquest moment, totes les institucions queden a disposició del que determini la Junta Electoral Central, a la vista del que ocorri", afegeixen.

En aquest sentit, des de Moncloa subratllen que la JEC és "l'exclusivament competent per donar els següents passos, tant si decidís remetre els fets a la Fiscalia com si ordenés al cos de seguretat competent el compliment de la seva instrucció de retirar els llaços". Això sí, des del govern espanyol destaquen que "serien els Mossos d'Esquadra els encarregats d'aquesta funció".

L’informe de la delegació del govern

En un escrit, on hi ha adjuntat fotografies, la delegació del govern espanyol a Catalunya ha reportat la relació d’edificis de la Generalitat amb simbologia vetada per la JEC: el Palau de la Generalitat i les conselleries de Governació, Cultura, Territori, Empresa, Interior, Economia, Agricultura i Salut.

El de Palau es queda

A dos quarts de tres de la tarda expirava el nou termini que la Junta Electoral Central ha donat al president de la Generalitat perquè tregui dels edificis públics els llaços grocs, les pancartes de suport als presos i exiliats i les fotografies de tots ells que llueixen en moltes dependències del Govern. En el cas dels que pengen de la façana del Palau de la Generalitat, la decisió li correspon al propi president. En aquest sentit, Torra ha decidit mantenir-los com a mostra de llibertat d'expressió

En canvi, per no comprometre ni arrossegar els funcionaris a la desobediència, Quim Torra opta per donar llibertat perquè cada edifici públic faci el que consideri més adequat. Retirar-los o deixar-los. Així ho ha comunicat al consell de govern d'aquest dimarts. La mesura respon a la voluntat del president de "protegir als funcionaris i donar-los llibertat per acutar com ells creguin si reben requeriment per part de la junta electoral".