Els diaris de Barcelona l'agafen al vol i es fan ressò de la revolta dels autònoms. No és l'única, que també hi ha les dels sectors de la restauració i l'hostaleria i de la cultura. Fan curt, però (com titula El Punt Avui) a l’hora d’estovar ben estovat al Govern pel caos i l’angoixa causats pel sistema desgraciat d’ajuts als esmentats autònoms. Sobretot, però, per insolvència: a Catalunya hi ha mig milió d’autònoms i els ajuts només han arribat als primers 10.000 que han superat l’obstacle d’una web fracassada. Per paga, l’embolic ha estat l’espurna d’una nova trifulga entre els dos partits que componen —que s’hi barallen, més aviat— el Govern.

Les condicions de les subvencions reduïen els aspirants a 100.000, però, ja veus, era un mètode d’assignació d’ajuts equiparable a les cartilles de racionament o als camions d’ajuda humanitària que veus a la tele i des dels quals es llancen racions a la massa d’homes i dones, petits, joves, adults, grans… i campi qui pugui. Els autònoms s’han salvat d’esclafar-se uns als altres només perquè els diners no es repartien des de la caixa d’un camió sinó des d’una web que va petar al minut u. És un escàndol dels que "als països de l'entorn” no només obren portades, sinó que acaben amb els responsables.

Una causa per als diaris

Ve al cap una portada que al seu dia va ser premiada pel món enllà. És una d’El Periódico titulada El cabreo, del 25 de juliol del 2007. L’ambient a Barcelona estava escalfat per mesos de caos a l’aeroport del Prat i d’incidents a Rodalies. Tot es va encendre amb l’avaria a la subestació de Collblanc, que va deixar sense llum durant dies a 350.000 abonats. El diari denunciava aquella situació límit, deguda als anys que feia que les empreses públiques i l'Estat havien deixat d'invertir a Catalunya. Sona, oi?

20070725 EPC El Cabreo

Amb els ajuts als autònoms passa una cosa semblant. El bunyol del sistema de repartiment i el fiasco informàtic són cosa del Govern. Però la insolvència dels ajuts té a veure amb un dèficit fiscal crònic de la Generalitat, causat per un sistema de finançament insuficient, caducat des del 2014. Aquest caos, aquest desori, aquest batibull, els diaris el podien convertir en una causa. El cabreo. Però no. Se la deixen escapar viva. Són unes mares. En fi, els ciutadans sempre tenen el recurs a les urnes, que treuen i posen, i se’n sabran recordar. En concret el 14 de febrer que ve, d’aquí a no res.

Postdata. Aviam si segueixen el tema i com acaba, però La Razón diu que el BBVA va pagar milers d'euros en festes de la policia espanyola. Aquí hi ha marro. Atents/es.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC