Nova protesta del sector de la cultura contra les restriccions per la Covid-19. Treballadors de la cultura s'han manifestat aquest dijous contra el tancament dels espais escènics per contenir el coronavirus i denuncien que els ajuts del Departament de Cultura són insuficients i "no arribaran a la majoria".

La convocatòria del Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!), l’Associació de Tècnics de l’Espectacle de Catalunya (ATEC) i el sindicat de tècnics Tecnicat ha consistit en una concentració davant de diversos ajuntaments i, a Barcelona, ha reunit 200 persones davant del Departament de Cultura. Davant la seu de la conselleria s'ha llegit el manifest Cultura és treball, que ja compta amb més de mil adherits com l'Acadèmia Catalana de la Música, l'Associació de Professionals de la Dansa (ApDC), Riders x Derechos o el Sindicat de Llogateres.

Protesta mon cultura restriccions Covid-19 ACN

Protesta davant del Departament de Cultura dels treballadors del sector de la cultura / ACN

Ajudes directes

El manifest reclama en tres punts "ajudes directes" en forma de renda bàsica universal, el pagament íntegre de totes les actuacions cancel·lades o ajornades per les mesures restrictives contra la Covid-19, i la posada en marxa de la taula interdepartamental de treballadors de la cultura, aprovada pel Parlament.

El Govern ha aprovat recentment dues línies d’ajuts per al sector de la cultura en què s'invertiran 17,2 milions d'euros. D’una banda, hi ha subvencions per compensar les despeses de les empreses i entitats culturals a causa de les restriccions; i d’una altra, ajuts directes per a professionals i tècnics a qui els han anul·lat espectacles. 

Els treballadors, els oblidats

Joan Santeugini, vocal de l'Associació de Tècnics i Tècniques de l'Espectacle de Catalunya (ATECAT), ha manifestat que les mesures aprovades, tant del Govern com les de l'executiu espanyol "són insuficients i no arribaran a la majoria de treballadores". El portaveu sindical ha lamentat que "sovint" quan es pensa en cultura només es tenen en compte artistes i creadors "i es deixa de banda gent que també hi treballa", en referència als tècnics. "Aquestes últimes setmanes la consellera diu que ha parlat amb tothom, doncs hi ha una part de sindicats del sector amb què no ha parlat", ha assegurat. Així, ha reclamat l'activació de la taula interdepartamental de treballadors, "perquè hi sigui tothom", també altres conselleries al marge de la de Cultura.


A la mobilització d'aquest dijous a Barcelona hi ha assistit unes 200 persones. No només eren tècnics. També s'hi ha congregat una part del món teatral barceloní, que ha estat dels més mobilitzats al llarg de la darrera setmana coincidint amb el tancament cultural ordenat pel Govern.

Foto principal: Treballadors del sector cultural es manifesten davant la conselleria i reclamen ajuts per a tothom / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat