Els diputats de Podemos, amb el seu secretari general, Pablo Iglesias, al capdavant, lluiran un "símbol republicà" davant el rei Felip VI aquest dijous en els actes del 40 aniversari de la Constitució espanyola. Fonts de la formació han destacat que es tracta d'un "símbol de l'Espanya democràtica i feminista que vol per a la seva gent un futur de justícia social i fraternitat" i que serà una imatge que estarà present en l'hemicicle durant la celebració.

Ara bé, el partit no ha aclarit com s'exhibirà aquest símbol. D'altra banda, Iglesias ha piulat a Twitter en favor de la república el dia abans de la celebració. "40 anys després, fer millor la nostra democràcia és fer república", reinvidica. 

La formació d'Iglesias també prepara una acció reivindicativa per a l'acte dels 40 anys de la Constitució, presidit pels reis i on també hi serà el monarca emèrit, Joan Carles, i la reina Sofia. En canvi, els diputats d'En Comú Podem no aniran al Congrés, ja que recorden que fa tot just una setmana el TC va admetre a tràmit un recurs del govern espanyol contra la resolució aprovada al Parlament –i impulsada per En Comú Podem- per abolir la monarquia. Per tant, com a protesta per la presència tant del rei emèrit, Joan Carles, com l'actual cap d'Estat, Felip VI, els diputats no hi assistiran perquè consideren que la monarquia és una institució "caduca, anacrònica i corrupta". 

Podemos i les seves confluències han organitzat per al dia de demà una jornada de treball i debat sota el títol: 'Espanya: feminisme, república i democràcia'.