JxCat, ERC i comuns han aconseguit posar-se d'acord al Parlament per reprovar el rei Felip VI i apostar per l'abolició de la monarquia. Finalment la cambra catalana ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució que demana acabar amb la monarquia després que aquest dimarts, durant el debat de política general, la mateixa proposta quedés rebutjada.

Hi han votat a favor JxCat, ERC i els comuns, mentre que la CUP s'hi ha abstingut i la resta de grups de l'oposició -Cs, PSC i Pp- hi han votat en contra. La proposta, per tant, ha estat aprovada per 69 vots a favor -ja que els diputats processats de JxCat no han pogut votar ni tampoc el republicà Toni Comín-, 57 en contra i 4 abstencions. Fonts de la CUP han explicat que s'han abstingut en la votació per l'apel·lació al diàleg i a l'acord que feia un dels punts del text.

La proposta de dimarts havia estat plantejada per JxCat però només va comptar amb el suport d'ERC i la CUP i, sense els vots dels diputats de JxCat empresonats, no van aconseguir la majoria necessària per tirar el text endavant. Els comuns s'hi van oposar perquè dins la proposta de resolució hi havia un punt que apostava per "assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya”.

Després de la derrota i de les crítiques, els comuns han presentat una nova proposta de resolució que ha aconseguit ser aprovada amb els vots de JxCat, ERC. Els cupaires se n'han desmarcat per l'apel·lació al diàleg i l'acord que feia el text presentat pel grup de Jéssica Albiach.

El text aprovat "rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català" i "aposta per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia". 

La proposta sobre la reprovació del Rei és la número 4