El ple del Tribunal Constitucional ha decidit admetre a tràmit per unanimitat la impugnació del Govern espanyol contra la reprovació del Rei aprovada pel Parlament l'11 d'octubre.

 

En concret, el TC admet a tràmit la impugnació dels apartats de la resolució del Parlament que textualment assenyalen :"El Parlament de Catalunya, en defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals: c) Rebutja i condemna el posicionament del Rei Felip VI, la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència pels cossos policials l'1 d'octubre de 2017". d) Reafirma el compromís amb els valors republicans i aposta per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia".

El Govern, que en aquesta ocasió no ha invocat l'article 161.2 de la Constitució als efectes que s'acordi la suspensió de la resolució recorreguda, considera que s'han pogut vulnerar els articles 1.2, 1.3, 2, 9.1 i 168 de la Carta Magna, així com els articles 2.4 i 4.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. A més, el Tribunal acorda donar trasllat de la demanda i altres documents presentats al Parlament de Catalunya perquè en un termini de 20 dies formuli al·legacions.

El Govern va decidir l'octubre passat impugnar davant de l'alt tribunal la reprovació del rei Felip VI aprovada l'11 d'octubre passat pel Parlament de Catalunya, malgrat que el Consell d'Estat no va veure base jurídica per portar la cambra catalana al Constitucional. El Consell va considerar que el Parlament va cometre un acte de deslleialtat amb la Corona en aprovar la reprovació, però que el Parlament és una institució lliure de fer judicis polítics.