Dimecres passat va posar-se de manifest al Congrés dels Diputats la fragilitat de l’aritmètica que fa possible al govern de Pedro Sánchez aprovar lleis a la cambra baixa. La tarda va ser agònica perquè no se sabia què havia votat Junts per Catalunya; i Podemos va tombar un dels tres decrets llei que s’ho votaven, precisament l’impulsat pel Ministeri de Treball, en mans de la líder de Sumar, Yolanda Díaz. Ara, després d’haver demostrat que pot tombar iniciatives parlamentàries al Congrés, ha avisat que no avalarà en aquesta cambra “cap llei que restringeixi drets” a immigrants; després del pacte entre PSOE i Junts sobre aquesta qüestió.

Ha estat el portaveu dels morats Javier Sánchez Serna qui ha fet aquest avís. Però, alhora, s'ha obert a avalar qüestions de "competències" de les comunitats autònomes. "Hem d'anar a assegurar els drets de les persones, habilitant vies segures i mecanismes per a les persones refugiades", ha afegit en roda de premsa. Sánchez ha fet aquestes afirmacions en ser preguntat pels acords entre el govern espanyol i Junts sobre la gestió de la immigració a Catalunya. Per a Podemos, actualment hi ha "polítiques racistes" a l'Estat que cal capgirar.

Aquest dilluns, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha pronunciat sobre aquest- tema. Ha volgut deixar clar en una entrevista a RNE que el pacte amb Junts per Catalunya en immigració no implicarà que la Generalitat pugui expulsar immigrants. Ja ho va explicar aquest diumenge, i aquest dilluns ha reiterat que el control de fronteres continuarà en mans de l’Estat. El líder del PSOE ha defensat l’acord amb Junts, un cop se li ha preguntat si no es tracta d’una exigència amb finalitats xenòfobes per part de la formació capitanejada per Míriam Nogueras a Madrid.

Sánchez ha recordat que aquest partit independentista ja ha governat a Catalunya, i que mai no hi ha hagut cap conflicte relacionat amb el racisme i la xenofòbia. Ha volgut, doncs, rebutjar qualsevol equiparació entre Junts per Catalunya i Vox. “Qui ha incorporat un partit xenòfob” en la governabilitat de les administracions “és el PP amb Vox”, ha etzibat el president del govern espanyol. De la mateixa manera, ha recordat que Catalunya “és una de les comunitats autònomes més solidàries” pel que fa a la quantitat d’immigrants que rep.

Aquest diumenge, Sánchez va assegurar que qualsevol negociació sobre la delegació de competències en immigració s'abordarà a través del que es recull en l'Estatut —concretament en l'article 138, que versa sobre com gestionar l'acolliment d’immigrants—, alhora que assenyala que la política que preval és la comunitària, el Pacte de Migració i Asil de la Unió Europea aprovat sota mandat espanyol del Consell Europeu. Ara, diu el president socialista, cal passar pel tràmit parlamentari i trobar un punt d'acord, parlant amb el Govern de la Generalitat, que exercirà aquestes competències. Amb tot, apunta que l'expulsió de migrants és competència de l'Administració General de l'Estat, d'acord amb "la Constitució, l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i el Pacte de Migració i Asil Europeu".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!