El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha entrat a valorar per primera vegada personalment el pacte amb Junts per delegar competències migratòries a Catalunya a través d'una llei orgànica, acordat 'in extremis' en el marc de l'aprovació dels darrers decrets de mesures anticrisi i polítiques socials després d'una votació agònica que no es va resoldre fins a l'últim moment, i deixa en l'aire si es convertirà en un nou exercici d'amagar la bola en el joc del triler per part d'un PSOE versat en la pràctica o si ha estat tot una comèdia de Junts per treure pit de cara al seu electorat i deixar en evidència una suposada feblesa negociadora d'ERC, així com esgarrapar vots cap a la dreta a terrenys d'altres partits de moment minoritaris que són marcadament xenòfobs, per la matèria de la qual es tracta.

🔴 Sánchez, abocat a refer la gestió del pacte amb Junts per aguantar la legislatura

🟡 Què suposa l'acord Junts-PSOE per a la delegació de competències d'immigració?

Sánchez assegura aquest diumenge en una entrevista a El País que l'únic que s'abordarà en la negociació és el que ja està recollit en l'Estatut d'Autonomia català en matèria de política migratòria —en concret en l'article 138, que versa sobre com gestionar l'acolliment de migrants—, alhora que assenyala que la política que preval és la comunitària, el Pacte de Migració i Asil de la Unió Europea aprovat sota mandat espanyol del Consell Europeu. Ara, diu el president socialista, cal passar pel tràmit parlamentari i trobar un punt d'acord, parlant amb el Govern de la Generalitat, que exercirà aquestes competències. Amb tot, apunta que l'expulsió de migrants és competència de l'Administració General de l'Estat, d'acord amb "la Constitució, l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i el Pacte de Migració i Asil europeu". 

Sobre el discurs emprat darrerament per Junts, que centra el discurs relatiu a les migracions en vincular immigració amb delinqüència i que els crítics han apuntat com a "comprar el marc de l'extrema dreta", Sánchez diu que no ho comparteix "en absolut" i assegura que Espanya està exercint una política migratòria "humanista", augmentant els recursos destinats a l'asil i ampliant els llocs d'acollida pels immigrants irregulars que arriben des del nord d'Àfrica. 

Assumir la "pluralitat política" i la "diversitat territorial"

El president socialista també treu ferro a l'aprovació in extremis del darrer paquet de mesures anticrisi, amb una votació agònica a on fins a l'últim moment no es veia clar si tiraria endavant o no, i aconseguida després d'aquest pacte amb Junts per traspassar competències sobre immigració a Catalunya: "Crec que l'important per a la ciutadania és el que s'aprova. [...] Són polítiques en benefici de la majoria social". També ho normalitza, en tant que "vivim en un temps a Europa i Espanya de majories parlamentàries fragmentades", en el qual toca assumir la "pluralitat política" i la "diversitat territorial" per poder governar, amb "treball i capacitat de diàleg". Una realitat que, apunta, és comuna "a quatre de cada cinc països a Europa".

El president espanyol s'ha mostrat segur que la legislatura durarà quatre anys i que es governarà "des de la pluralitat política i la diversitat territorial". Preguntat sobre si confia en Junts, després del desgavell amb la votació dels decrets anticrisi, Sánchez apunta que "farà falta temps, paciència i determinació", dels quals, diu, té "tots els del món". En aquest sentit, creu que incorporar l'independentisme al sistema de partits espanyol fa que la democràcia sigui millor i més completa. 

"Avui no parlen d'independència, sinó de l'IVA a l'oli d'oliva"

Sánchez estableix tres pilars bàsics de l'acció del seu govern: crear llocs de treball, drets socials i el que anomena "convivència", en relació amb l'independentisme. Sobre aquest darrer punt, Sánchez assegura que s'està fent quelcom "molt important", en tant que, assegura, els partits independentistes ara investeixen un president del govern espanyol i participen de la governabilitat d'Espanya, mentre que "abans-d'ahir es negaven" a fer-ho. I treu pit de desarmar l'independentisme: "Avui no discuteixen sobre la declaració d'independència, sinó sobre l'IVA de l'oli d'oliva o l'abonament del transport públic".

Reunió amb Puigdemont i Junqueras després de l'amnistia

Amb tot, el president espanyol assegura que té la intenció de reunir-se amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras després que s'aprovi la llei d'amnistia. "Si estem normalitzant la situació a Catalunya, si nosaltres hem indultat prèviament aquests líders independentistes i uns altres, efectivament, juntament amb molta altra gent, si procedirem a un fet transcendent com és l'amnistia, és evident que haurem de trobar-nos i parlar", admet. 

Aprofita per dardar Feijóo

Sánchez també aprofita per tirar un dard pel líder de l'oposició i president del PP, Alberto Núñez Feijóo, al qual retreu que quan la dreta governa pot pactar amb independentistes o nacionalistes i és "sentit d'Estat", mentre que si ho fa el PSOE, estan "venent Espanya a trossos". Els seus pactes amb l'independentisme, diu, són per "superar la crisi territorial més greu viscuda en els darrers 40 anys", mentre que l'alternativa que proposen PP i Vox, assegura, és un "estat d'excepció permanent, el 155 permanent, o la il·legalització de partits polítics", cosa que "va contra els interessos d'Espanya".