Jordi Turull i Santos Cerdán es reuniran aquest dimecres al Congrés dels Diputats. El secretari general de Junts per Catalunya i el secretari d'organització del PSOE han pactat celebrar una nova trobada a Madrid per redreçar la relació entre els dos partits. El mateix Turull ha informat que la trobada es produiria aquest mateix mes de gener, però s’ha negat a concretar quin dia. Sí que s’han atrevit a fer-ho fonts socialistes: la reunió tindrà lloc el dimecres a la cambra baixa; no han entrat, però, en més detalls. El juntaire ha declarat aquest dilluns que cal evitar repetir episodis com el del passat dimecres, en què va arribar un acord entre les dues parts pels decrets llei “a l’últim segon”. Un escenari que fins i tot el primer secretari del PSC, Salvador Illa, va titllar de ‘Vietnam’

En aquesta entrevista a TV3, el secretari general de Junts ha recordat que la setmana passada es va posar de manifest que “aquí no es vota res al PSOE perquè sí”. Ha lamentat, segons la seva versió dels fets, que els socialistes s’atrevissin a presentar un decret llei sense haver-lo acordat prèviament amb els independentistes. “Van dir que no tornaria a passar”, ha dit Turull; un argument que no va convèncer Junts i que va provocar que el partit català reivindiqués la necessitat d’arribar a un pacte entre les dues parts. Segons ha explicat qui fou conseller de la Presidència durant el mandat de Carles Puigdemont al capdavant del Govern de la Generalitat ha afirmat que aquesta nova trobada amb Santos Cerdán servirà per posar sobre la taula “el reconeixement nacional de Catalunya, el tema del referèndum i el finançament de Catalunya”.

Dimecres va ser el primer cop aquesta legislatura que Junts no només posava de manifest que els seus vots són del tot imprescindibles per aprovar les polítiques de Pedro Sánchez, sinó que el govern espanyol no pot relacionar-se amb aquesta formació de la mateixa manera que ho fa amb Esquerra Republicana. El cap de l’executiu està ara obligat a reformular la seva gestió de pactes i aliances al Congrés dels Diputats.

Tot i que el PSOE va arribar al Congrés dels Diputats amb el ‘Sí’ d’ERC als tres decrets llei garantits, no tenia en cap cas lligats els suports de Junts per Catalunya. El final d’aquell Ple va ser agònic: la formació liderada a Madrid per Míriam Nogueras va deixar en mans de Francina Armengol destapar la incògnita sobre quin havia estat el sentit del seu vot. Fou, per al PSOE, un desgavell tan gran, que fins i tot alguns membres de la cúpula d’aquest partit no sabien què havia votat Junts quan quedaven pocs minuts perquè es fes oficial el resultat de la votació.

Durant aquella tarda agònica, des de la direcció del PSOE enviaven missatges en què culpaven el PP d'una eventual caiguda dels decrets, per no haver-los convalidat; una estratègia per si Junts havia tombat els decrets i cap d’ells no es convalidava. Un cop convalidats dos dels tres decrets (Podemos en va tombar un), Sánchez va sortir a celebrar-ho, però els rostres de l’equip que l’acompanyava no feien senyals d’alegria.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!