Ferma condemna de Pedro Sánchez a l’ús de la policia patriòtica contra l’independentisme per part de l’executiu de Mariano Rajoy, després que ElNacional.cat hagi tingut accés als documents i àudios que incriminen de forma directa l’expresident del govern espanyol en l’Operació Catalunya. El líder socialista ha demanat aquest dilluns “arribar fins a les últimes conseqüències” en les comissions d’investigació que s’han de celebrar al Congrés dels Diputats per esbrinar l’entrellat d’aquesta persecució a un moviment polític, que ha arribat a situar també com a víctimes directius del Barça. “Cal esclarir un dels fets més lamentables i vergonyosos de la història democràtica del nostre país”, ha asseverat l’actual president del govern espanyol sobre els Papers de l'Operació Catalunya.

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy
 

Per a Pedro Sánchez, “té molt pocs parangons” en la història d’Espanya “que s’utilitzi la policia per perseguir adversaris polítics”. A través de la informació publicada per aquest diari, assenyala l’actual inquilí de la Moncloa, queda “demostrat fins a quin punt el PP quan és al govern utilitza les palanques de l’Estat”. “Trasllado primer un missatge de confiança i tranquil·litat que des que som al govern no s’utilitzen aquestes palanques de l’Estat, no per a interessos partidistes com es demostra a la informació”, ha assenyalat aquest dilluns quan, en una entrevista a RNE, se li ha preguntat sobre la publicació d’aquesta informació.

La informació, concretament, assenyala que una trentena de notes informatives de la policia espanyola entre els anys 2012 i 2014, amb la finalitat de perseguir l’independentisme, van anar a parar directament als responsables del Ministeri de l’Interior. El comissari José Manuel Villarejo informava el llavors secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, mà dreta del ministre Fernández Díaz, de les investigacions il·lícites contra polítics catalans, amb el pagament a informadors. Les notes recorrien diferents despatxos del govern del PP. Les rebia Fernández Díaz i aquest les enviava al president Rajoy; segons ha pogut saber ElNacional.cat.

 

El control de fronteres, en mans de l’Estat, tot i l’acord amb Junts

Paral·lelament, Sánchez també ha volgut deixar clar que el pacte amb Junts per Catalunya en immigració no implicarà que la Generalitat pugui expulsar immigrants. Ja ho va explicar aquest diumenge, i aquest dilluns ha reiterat que el control de fronteres continuarà en mans de l’Estat. El líder del PSOE ha defensat l’acord amb Junts, un cop se li ha preguntat si no es tracta d’una exigència amb finalitats xenòfobes per part de la formació capitanejada per Míriam Nogueras a Madrid.

Sánchez ha recordat que aquest partit independentista ja ha governat a Catalunya, i que mai no hi ha hagut cap conflicte relacionat amb el racisme i la xenofòbia. Ha volgut, doncs, rebutjar qualsevol equiparació entre Junts per Catalunya i Vox. “Qui ha incorporat un partit xenòfob” en la governabilitat de les administracions “és el PP amb Vox”, ha etzibat el president del govern espanyol. De la mateixa manera, ha recordat que Catalunya “és una de les comunitats autònomes més solidàries” pel que fa a la quantitat d’immigrants que rep.

Aquest diumenge, Sánchez va assegurar que qualsevol negociació sobre la delegació de competències en immigració s'abordarà a través del que es recull en l'Estatut —concretament en l'article 138, que versa sobre com gestionar l'acolliment d’immigrants—, alhora que assenyala que la política que preval és la comunitària, el Pacte de Migració i Asil de la Unió Europea aprovat sota mandat espanyol del Consell Europeu. Ara, diu el president socialista, cal passar pel tràmit parlamentari i trobar un punt d'acord, parlant amb el Govern de la Generalitat, que exercirà aquestes competències. Amb tot, apunta que l'expulsió de migrants és competència de l'Administració General de l'Estat, d'acord amb "la Constitució, l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i el Pacte de Migració i Asil Europeu".

Puigdemont i l'amnistia

Pel que fa a la reunió amb Carles Puigdemont, Pedro Sánchez ha dit que no es produirà fins que s'aprovi la llei d'amnistia. El mateix passarà amb el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Tal com ha detallat el president, tampoc ha mantingut cap contacte amb el president de la Generalitat a l'exili fins ara. "No es donen les condicions", ha afegit. Precisament sobre la llei d'amnistia, el líder del PSOE ha admès que cal fer "pedagogia". "Els indults han portat una major normalització de la situació política a Catalunya; qualsevol esforç que fem vinculat a la convivència val la pena", ha destacat. "Tot ho hem apostat a la convivència i allà estan els resultats a Catalunya", ha agregat.

 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!