El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, alies Valtònyc, ha reaccionat a l'entrevista al líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, publicada avui a La Vanguardia, exigint que no es "blanquegi" el "règim repressor" espanyol que l'ha abocat a l'exili. A l'entrevista, Junqueras va declarar que l'actitud del govern espanyol "és la millor" en "l'última dècada". En un tuit, l'artista li retreu que encara que ell hagi aconseguit la "llibertat" gràcies als indults concedits per Pedro Sánchez, no se n'oblidi de continuar lluitant "pels drets fonamentals que ens han pres a tots", "seria d'agrair". 

 

TUIT valtonyc junqueras entrevista la vanguardia

La lluita no acaba aquí

A través d'un missatge fet públic a la seva pàgina de Twitter, el raper exiliat a Bèlgica reconeix que ell "també vol tornar a casa", de la mateixa manera que ja ho han fet els nou presos polítics independentistes aquesta setmana gràcies a la mesura de gràcia concedida per l'Executiu espanyol. Així i tot, Valtònyc no es conforma, i tampoc no veu cap raó per celebrar el "règim repressor" que precisament els va empresonar.

El mallorquí té clar que, malgrat els indults, l'Estat espanyol encara té molts deutes a saldar no només amb els presos, exiliats i represaliats, sinó amb tothom. És per això que creu que les declaracions de Junqueras "trepitgen la feina" dels que volen anar fins al final: "Jo també vull tornar a casa, però havent guanyat"

TUIT valtonyc junqueras 2

En resposta a un comentari, el raper ha tornat a piular per reiterar els seus arguments, acusant Junqueras de "contradir la feina que estem sent els que tenim causes judicials a Europa contra Espanya per vulneració de drets" i reclama que els perseguits per l'Estat han d'anar tots a una: "Se suposa que estem a la mateixa trinxera", ha conclòs. 

Junqueras veu "una finestra d'oportunitat"

En l'exclusiva de La Vanguardia, Junqueras ha celebrat que el govern espanyol adopti avui una posició "més compromesa amb el diàleg i la negociació que els últims governs del  PP" i considera que la taula de diàleg és un compromís adquirit pel PSOE,  que espera "posar a prova" i  comprovar el seu rendiment "durant les setmanes i mesos vinents per veure fins on som capaços d'arribar". L'únic cop que aquesta es va arribar a reunir va ser el 26 de febrer de 2020, abans de la pandèmia.

En aquest sentit, el líder d'ERC és conscient que en la taula de diàleg, totes dues parts partiran des de posicions molt allunyades, però creu que aquest espai és "una finestra d'oportunitat" que els permet "tornar a portar aquesta qüestió al costat de la política en el sentit més alt i noble de l'expressió, que és la recerca del benestar dels ciutadans. Si algú vol renunciar al diàleg, que siguin els altres. En cap cas nosaltres", exposa.  

Valtònyc a l'exili

Valtònyc està pendent d'una euroordre a Bèlgica des del juliol del 2018. L'Audiència Nacional el reclama per complir la condemna a tres anys i mig de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. La justícia belga encara està examinant la petició i ara està pendent que el Tribunal Constitucional del país digui si la llei belga d'injúries a la corona és vàlida per extradir el jove mallorquí.

Recentment, la fiscalia de Sevilla va demanar 4 anys de presó més pel raper per un presumpte delicte d'odi contra la Guàrdia Civil relacionat amb la seva música. El desembre del 2020, un tribunal de Sevilla va obrir una nova causa judicial contra ell perquè de la fiscalia de Sevilla i l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) el va acusar d'incitar a atemptar contra el cos policial espanyol durant un concert a Marinaleda el març del 2018. La policia belga va prendre declaració al cantant a petició de les autoritats espanyoles fa uns mesos.

 

Foto principal: el raper mallorquí Valtònyc / ACN