Oriol Junqueras, exvicepresident de la Generalitat ha manifestat en una entrevista a La Vanguardia que celebra que el govern espanyol adopti avui una posició "més compromesa amb el diàleg i la negociació que els últims governs del  PP". És el mateix govern que l'ha indultat, a ell i a la resta de presos, després de tres anys i mig a la presó

Taula de diàleg 

Dimarts vinent, Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuniran per primera vegada a La Moncola, una trobada en què han de concretar la represa de la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol per desencallar la situació política actual. Junqueras considera que aquesta taula és un compromís adquirit pel PSOE i espera "posar-la a prova"  comprovar el seu rendiment "durant les setmanes i mesos vinents per veure fins on som capaços d'arribar". L'únic cop que aquesta es va arribar a reunir va ser el 26 de febrer de 2020, abans de la pandèmia.

En aquest sentit, el líder d'ERC és conscient que en la taula de diàleg, totes dues parts partiran des de posicions molt allunyades, però creu que aquest espai és "una finestra d'oportunitat" que els permet "tornar a portar aquesta qüestió al costat de la política en el sentit més alt i noble de l'expressió, que és la recerca del benestar dels ciutadans. Si algú vol renunciar al diàleg, que siguin els altres. En cap cas nosaltres", exposa.  

Evita valorar els indults 

Junqueras assegura que les seves pretensions es mantenen fermes, tot i els indults parcials concedits pel govern espanyol. Per això creu que en l'esmentada taula s'haurà de poder parlar de l'amnistia i d'un referèndum. En aquest sentit, el president d'ERC creu que "s'ha de tornar a votar sobre la independència", encara que reconeix que "no serà fàcil". Aquest nou referèndum "no serà ràpid, però és imprescindible", afirma al mateix temps que assegura que el compromís del seu partit i del govern presidit per Aragonès per l'amnistia és "absolut". 

Amb tot, en l'entrevista, Junqueras ha evitat valorar els indults. Considera que qualsevol persona que es dedica a la política ha d'estar disposada assumir el desgast que d'aquesta se'n deriva."No som aquí per cercar l'aplaudiment fàcil", al·lega. De totes maneres, està convençut que el motiu de la seva condemna "no està al Codi Penal" i per tant, no poden ser motiu de delicte". 

Segons ha explicat, entre els seus plans més immediats hi ha visitar Marta Rovira, secretaria general d'ERC exiliada a Ginebra i als eurodiputats a Estrasburg,  moment en què coincidirà amb el president Puigdemont