Els presos polítics de Lledoners, indultats, han sortit en llibertat. Ho han fet tots junts al punt del migdia després que la presó rebés la notificació del Tribunal Suprem. El tribunal que els va jutjar i sentenciar ha signat aquest matí l'extinció de les penes segons l'argumentació de l'indult acordat ahir pel Consell de Ministres, signat després pel rei Felip VI i publicat aquest matí a primera hora al BOE.

 

Amb la publicació al BOE s'ha donat per formalitzat el tràmit, i també, la notificació del govern espanyol al Tribunal Suprem. I en només unes hores, tal com estava previst, Manuel Marchena ha extingit la pena i ha tramitat la interlocutòria d'excarceració que han firmat ja tots els presos dins la presó just abans de sortir quan els han notificat oficialment que són lliures per la mesura de gràcia adoptada per l'executiu de Pedro Sánchez.

 

La sortida ha estat conjunta, amb foto de grup i una breu declaració a les portes de Lledoners, la presó on han estat tancats bona part dels 1.300 dies entre reixes.

Lledoners, presos políticos, ambiente independentista   Sergi Alcàzar

A les 10.30  arribava a les presons la notificació del Tribunal Suprem comunicant-los que podien sortir en llibertat. A les 10.47, entrava a Lledoners discretament Jordi Cuixart, que era fora de permís. Per poder fer efectiva la llibertat cal signar la interlocutòria de llibertat i per això el president d'Òmnium Cultural a tornat a la presó, per sortir-ne després amb la resta de presos polítics. A les 11.30 h els nou presos polítics signaven la interlocutòria d'excarceració.

Moments abans, felicitacions i gestos de felicitació dels companys del Mòdul 2 de Lledoners, on han estat reclosos Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

A Lledoners, els acompanyaven delegacions d'ERC i Jxcat encapçalades pel president del Govern, Pere Aragonès. Entre els consellers, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera; el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; el vicepresident de Junts per Catalunya i portaveu adjunt al Parlament, Josep Rius; el president del Grup parlamentari, Albert Batet, i el secretari d'organització del partit, David Saldoni. També hi ha una àmplia representació de diputats al Parlament.