El president Quim Torra ha revelat en un tuit que el president Pedro Sánchez li va dir que la taula de diàleg mai serviria per negociar un referèndum, perquè Espanya no l'acceptarà mai.

Torra ha fet la reflexió coincidint amb el fet que avui fa un any que es va reunir aquesta taula, en l'única trobada que ha celebrat i que alguns consideren que en realitat només va ser una fotografia.

"En totes les reunions que he tingut amb el president Sánchez, ha deixat clar que mai Espanya no negociarà un referèndum. Això mateix ens va repetir el govern espanyol als representants catalans de Junts i ERC, avui fa un any, a la “Taula del Diàleg”", ha indicat Torra.

La revelació de Torra coincideix amb el que ahir va declarar el president José Montilla a TVE, quan va descartar totalment la possibilitat d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, pactat amb el govern d'Espanya. "Creu que des d'Espanya es facilitaria un referèndum per liquidar Espanya?", es va preguntar ell mateix. "La resposta és que no", va respondre de forma taxativa. Va afegir que no creu que hi hagi el quòrum necessari a Espanya per tirar endavant aquesta via.

El 26 de febrer de l’any passat va constituir-se la taula de diàleg per resoldre el conflicte català. A una banda, la Generalitat. A l’altra, el govern de l’Estat. Els seus integrants van aparcar velles disputes i retrets per passejar distesament pels bonics jardins de La Moncloa i després reunir-se durant més de tres hores. En va sortir un comunicat que parlava de “legalitat” en lloc de Constitució. I un compromís: reunir-se un cop al mes, alternant Madrid i Barcelona. Allò va ser tot. De fet, la de fa exactament un any va ser la primera i única reunió. Des de llavors no s’han tornat a asseure. Ni presencialment, ni telemàticament.

No hi ha hagut possibilitat de negociar ni l'autodeterminació, ni l'amnistia, ni tan sols el diàleg, mentre s'ha mantingut la repressió política.