President i vicepresident s'han reunit aquest matí durant menys d'una hora per afrontar la crisi oberta arran del pacte d'Esquerra Republicana amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Fonts coneixedores del contingut de la cimera expliquen que Quim Torra ha traslladat a Pere Aragonès que "l'acord ERC-PSOE no compta amb el seu vistiplau ni l'assumeix com a tal", que l'entén com una aliança entre partits. Al seu torn, el líder d'ERC li ha proposat fer front comú i defensar plegats el dret a l'autodeterminació en la futura mesa de negociació entre governs que els republicans han acordat amb els socialistes. 

La trobada, a la qual —com va avançar ElNacional.cat van emplaçar-se dimarts després d'una contundent compareixença pública de Junts per Catalunya per atacar els seus socis de Govern, ha estat breu. Ha arrencat a les 9 del matí i ha conclòs a quarts de deu. Tots dos haurien conclòs que cal que si mai hi acaba havent una reunió entre governs, el contingut que s'hi abordi el determinarà el conjunt de l'executiu català. 

Tots dos hi han arribat amb objectius contraposats. El president Torra ha volgut deixar clar al número dos de l'executiu que qualsevol pacte de futur haurà d'acabar amb una votació per l'autodeterminació, que ERC no pot negociar en nom del govern de la Generalitat, i li ha recordat que governen en coalició. Per part seva, el vicepresident Aragonès li ha exposat més detalls dels avenços en la negociació amb el PSOE. És aquí quan li ha ofert fer front comú en aquesta taula entre governs per defensar l'autodeterminació, tal com preveia l'acord de Govern aprovat el 22 d'octubre com a reacció a la sentència del Suprem. 

Així mateix, l'home fort d'ERC i més que probable futur candidat a la presidència ha posat l'èmfasi en la consulta ciutadana prevista a l'acord amb el PSOE perquè els catalans validin —o no— a les urnes el resultat de les converses. Sobre aquest punt, Torra ha aclarit a Aragonès que "no es mourà" de l'exercici del dret a l'autodeterminació, la fi de la repressió i l'amnistia, i li ha replicat que "les negociacions han de permetre una votació clara sobre la independència". 

Des de l'entorn del president no s'amaga el malestar de Torra. Considera que Esquerra no ha sigut lleial, i de fet així ho va manifestar públicament dimarts la líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs. Els de Junqueras rebutgen aquestes acusacions i assenyalen que un dels aspectes en els quals més han insistit i que més els ha fet suar en les negociacions amb els socialistes és que reconeguessin Torra com a interlocutor i que van aconseguir que Sánchez li acabés trucant. Així mateix apunten que en tot moment han defensat que cal que el president s'assegui i lideri el diàleg amb l'Estat. 

Aquesta tarda els republicans reuneixen el seu Consell Nacional, en el qual participen 270 membres. Allà es prendrà la decisió definitiva sobre si els tretze diputats d'ERC al Congrés s'abstenen a la votació del ple d'investidura i faciliten així el retorn de Sánchez a la Moncloa. La direcció republicana aposta per aquesta via i no preveu sorpreses d'última hora.