Els socis de Govern no comparteixen criteri sobre quina ha de ser l'estratègia per relacionar-se amb Madrid. Si la confiança entre tots dos ja era fràgil, l'acord d'ERC amb el PSOE —que hauran de validar les bases dels republicans aquest dijous al Consell Nacional— no fa res més que aprofundir en l'esquerda. Junts per Catalunya ha disparat aquest dimarts contra els de Junqueras, amb contundents acusacions de deslleialtat i d'actuar per afeblir l'independentisme. Fonts d'ERC comparteixen amb ElNacional.cat la "sorpresa" que els ha generat la roda de premsa de Laura Borràs i asseguren que fa hores que intenten parlar amb Torra però que ell els rebutja

Des de la cúpula d'ERC expliquen a aquest diari que abans de la reunió de l'executiva del partit d'ahir dimarts, en la qual els negociadors van exposar als seus els detalls del pacte assolit amb el PSOE, un dels integrants de l'equip negociador dels republicans, Josep Maria Jové, va trucar al president però aquest no li va agafar el telèfon. Segons aquesta mateixa versió, Torra hauria respost a través d'un missatge per traslladar el seu malestar pel fet d'estar-se assabentant dels avenços en la negociació a través de la premsa. Una crítica que ha verbalitzat avui Laura Borràs. 

Així mateix, fonts de vicepresidència confirmen que Pere Aragonès també ha intentat posar-se en contacte amb el president i li ha ofert una reunió, aquest mateix matí, per explicar-li el contingut de les converses amb el PSOE, però que Torra l'ha declinat responent que ja quedarien el dia 2. 

"Sembla que no estiguin interessats en les negociacions, sinó només en mostrar discrepàncies", lamenten des d'ERC, que apunten encara a una altra trucada ahir a la nit a la cap de files de JxCat al Congrés, Laura Borràs. En qualsevol cas, els republicans asseguren que al llarg d'aquestes setmanes han intentat mantenir una interlocució constant amb els seus socis de govern, sempre dins de la discreció necessària en negociacions d'aquest nivell, i no entenen "l'estirabot" d'avui. 

El retret que més ha decebut ERC és que JxCat els acusi de deslleialtat. Repliquen, en aquest sentit, que precisament un dels punts que més els ha fet suar en la negociació és aconseguir que el PSOE reconegués Torra com a interlocutor i que, precisament, van aturar els contactes amb els socialistes fins que Sánchez no truqués al president de la Generalitat. 

Així mateix, fonts d'ERC apunten que un dels punts de l'acord de Govern subscrit per JxCat i ERC el 22 d'octubre en relació a la sentència contra els líders independentistes contemplava mantenir-se en una aposta ferma pel diàleg amb Madrid.