De mica en mica es van sabent nous detalls de l'acord entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, que els republicans validaran definitivament aquest dijous, 2 de gener. Un dels elements que incorpora l'oferta final dels socialistes és que el pacte al qual s'arribi a la futura mesa de diàleg entre governs l'acabin votant els catalans en una consulta ciutadana. Així ho ha avançat el diari Ara i ho ha confirmat ElNacional.cat. 

La cúpula d'Esquerra Republicana va manifestar-se ahir públicament a favor de facilitar la investidura a través de l'abstenció dels seus 13 diputats. L'última paraula la tindran els 270 membres que conformen el Consell Nacional dels republicans dijous vinent a les 5 de la tarda. Fonts de la direcció reconeixen a aquest diari que no preveuen sorpreses i confien que aquell conclave serveixi per ratificar l'aliança amb els socialistes, que ERC veu com "una oportunitat per a l'independentisme". 

Al llarg de l'últim mes, els dos partits han intensificat els contactes per donar sortida a les demandes dels de Junqueras per passar del 'no' a l'abstenció i aplanar el retorn de Sánchez a la Moncloa. L'oferta inicial del PSOE passava per circumscriure el diàleg entre executius a la comissió bilateral Estat-Generalitat, un òrgan en què el que es despatxen són qüestions relacionades amb les competències transferides. Finalment, Sánchez i companyia han acceptat crear un nou espai en el qual s'asseguin els presidents català i espanyol

Els resultats que s'obtinguin en aquesta mesa de negociació, que hauria de començar a caminar un cop engegui el nou govern progressista PSOE-Podemos, serien els que es durien a votació, si és que totes dues parts aconsegueixen pactar un punt de trobada entre el dret a l'autodeterminació i el respecte a la Constitució. 

Avançant-se a les possibles crítiques dels contraris a facilitar el retorn del PSOE a la Moncloa, durant la compareixença posterior a la reunió clau d'ahir dilluns de l'executiva d'ERC, la portaveu Marta Vilalta va voler deixar clar que són "escèptics i no ingenus", però que només podran "comprovar si va de manera seriosa" si ho intenten. "Ens costa molt creure en aquest PSOE, però creiem que és una oportunitat per a l’independentisme que tenim l’obligació d’aprofitar". I ha afegit un detall que no és menor, que "un nou engany del govern espanyol podria ser definitiu per acabar de convèncer la majoria de catalans que encara no veuen la independència com la solució". 

Els tempos dels republicans compliquen les intencions de Sánchez de ser investit abans de Reis. El Consell Nacional es reuneix el dia 2 a la tarda. Per bé que el ple d'investidura podria convocar-se en paral·lel i abans de saber el veredicte final d'ERC, els republicans confien que el PSOE no els farà aquesta descortesia. D'aquesta manera, comprimint al màxim els terminis, com a molt d'hora Sánchez podria ser investit el dia 7 de gener en segona votació. El debat començaria el cap de setmana del 4 i 5.