Asseguren que no és un retret, però el cert és que la contundència amb que Junts per Catalunya s'ha expressat aquest dimarts en relació a la possibilitat que Esquerra Republicana investeixi Pedro Sánchez encara ressona a la seu del carrer Calàbria i als despatxos del Palau de la Generalitat. "No ens sembla una mostra de lleialtat ni cap al Govern ni cap al president", ha lamentat Laura Borràs. "Veiem que s'han rebaixat expectatives", ha insistit, tot acusant els seus socis de Govern d'haver "afeblit l'independentisme" quan "hauria pogut ser el moment de màxima força a Madrid davant l'Estat espanyol". 

Flanquejada per primeres espases del partit, la líder de JxCat al Congrés ha criticat que "un actor en solitari arribi a un acord que implica el Govern" i s'ha preguntat "què hauria passat si hagués estat al revés", és a dir, si en comptes dels republicans haguessin estat ells els qui haguessin negociat en privat amb els socialistes. Alhora ha recordat a ERC que el document que traça les línies mestres del govern de coalició Sánchez-Iglesias parla "d'una Espanya forta i cohesionada" i que si els 13 diputats republicans s'abstenen estaran beneint aquest postulat. I ha afegit que els pactes als quals arribi la formació republicana "no comprometen al Govern". 

La bateria de greuges no s'ha quedat aquí. Els de Torra i Puigdemont es queixen que ERC els demani "una cita a cegues", "una adhesió incondicional" a l'acord que han assolit els de Junqueras amb el PSOE. En aquest sentit, Borràs ha deixat clar que no confien "en promeses buides i brindis al sol", que constaten que "Espanya és irreformable" i que les converses entre ERC i el PSOE suposen un "retorn a l'apoyaréde Zapatero amb l'Estatut. 

Sobre la possibilitat que les discrepàncies profundes en relació a les negociacions amb Madrid acabin trencant l'aliança de Govern, Borràs ha expressat que "les conseqüències s'hauran de veure quan veiem l'abast de l'acord entre el PSOE i ERC". Segons ha explicat, tot el que en saben és a través de la premsa. ​ Per a JxCat, l'acord de govern entre el PSOE i Podemos "retorna les relacions polítiques entre Catalunya i Espanya al marc previ al 2014". Per acabar donant-hi suport, ha afirmat Borràs, "no es necessitava ni el 9-N, ni l'1-O, ni la DUI, ni el 21-D". 

Amb tot, preguntats sobre si descarten que Quim Torra participi de la futura mesa de negociació entre governs que ha pactat ERC amb el PSOE, no han volgut avançar escenaris. Borràs s'ha limitat a dir que estan pendents de conèixer els detalls de l'acord. 

Torra enceta l'allau de retrets

La cruesa amb la qual s'ha expressat Junts per Catalunya en relació a la possibilitat que ERC afavoreixi la investidura de Pedro Sánchez arriba hores després que el president de la Generalitat llancés un altre missatge en forma de retret als seus socis de govern aprofitant el tradicional discurs institucional de Cap d'Any. 

Tot i no mencionar directament les converses entre republicans i socialistes, sí que va deixar clar que la seva "disposició al diàleg" com a president "és absoluta". I a partir d'aquí van arribat les adversatives. "Sense un compromís per donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya, no hi ha diàleg honest, sinó tan sols una voluntat de tapar forats amb pedaços caducs", va assenyalar. 

Com ja ha fet al llarg de l'últim mes en diverses intervencions al Parlament, el president va subratllar amb vermell que és imprescindible que qualsevol "solució per a Catalunya impliqui reconèixer el dret d'autodeterminació i el seu exercici". Abans d'acabar ha llançat un missatge velat a ERC: "no podem tornar a caure en el parany d'enganyar-nos a nosaltres mateixos". I va afegir que "aquest any que comença ha de ser l'any de dir-nos la veritat". Torra va concloure amb una invitació a "reprendre el rumb i traçar un horitzó il·lusionant per a tothom". Per fer-ho, va afirmar, "no em cansaré d'insistir que cal recuperar el sentit de la unitat que ens va permetre fer el referèndum de l'1-O".