Nova mobilització de suport a Pedro Sánchez a Madrid quan falten menys de divuit hores perquè el president espanyol anunciï si continua a la Moncloa. En aquest cas, una manifestació més transversal i amb una reivindicació més àmplia que la que ahir va omplir el carrer Ferraz, davant la seu del PSOE. Unes 5.000 persones s’han mobilitzat aquest diumenge a la tarda sota el lema “Per amor a la democràcia” i contra el lawfare. El motiu: “Les denúncies falses cap a l’entorn familiar del president del govern espanyol i la resta de líders progressistes en els darrers anys”. La protesta l’ha convocat La Plaza, una associació juvenil que ja va sortir al carrer, per exemple, contra Isabel Díaz Ayuso fa unes setmanes. Des de l’organització, denuncien que “la dreta ultra utilitzi la seva màfia i els seus pamflets pagats amb diners públics per enderrocar governs progressistes” i, com a exemple, posen el Pacte del Botànic al País Valencià (amb Mònica Oltra) i els casos d’Irene Montero, Pablo Iglesias o Manuela Carmena. La manifestació ha arrencat a la Cuesta de Moyano, a prop de l’Estació d’Atocha, ha recorregut el Paseo del Prado i ha acabat a la Carrera de San Jerónimo, just davant de la façana del Congrés dels Diputats. “Hem arribat a la porta del Congrés per deixar clar que hi ha un govern progressista votat legítimament i, per molt que el PP s’obstini a negar-lo, venim a defensar la democràcia”, es proclamava des de l’altaveu.

📝 Milers de persones donen suport a Sánchez a les portes de Ferraz: “Pedro, queda’t”

 

 

Això no va de partits, això no va d’una sola persona. Això va de la democràcia del nostre país, això va que la dreta respecti els resultats de les eleccions i que l’esquerra espanyola sigui molt més valenta a l’hora d’aplicar polítiques que millorin la vida de la gent”, subratlla el manifest. Abans de començar, el portaveu de La Plaza, José Luis Martínez, ha denunciat que “el PP i el seu poder mediàtic i judicial són una màfia que es posa en marxa cada vegada que perden el poder” i ha reclamat una “justícia més democràtica” i que el PP “deixi de jugar brut”. “No podem normalitzar el segrest d’un dels tres poders de l’Estat, que hi hagi jutges que facin més política que justícia i que hi hagi mitjans de comunicació que creïn boles capaces de tombar governs democràtics”, ha exclamat.

Durant la marxa, que s’ha allargat poc més d’una hora i mitja, s’han sentit proclames de tota mena: del “Fora, feixistes, de la judicatura”, “El poble unit mai serà vençut” o “La democràcia no es ven, la democràcia es defensa” al “Partit Popular, no ens faràs fora”, “Ayuso dimissió” o “Es veu, se sent, Pedro està present” passant pels “No ens rendim” o “Ni un pas enrere”. I un càntic que s’escoltava aquests dies al carrer Ferraz i que s’ha tunejat per l’ocasió: del “Ista, ista, ista, Espanya és socialista”, que ressonava davant de la seu del PSOE, al “Ista, ista, ista, govern progressista”. Un cop davant del Congrés, el missatge que s’ha llençat des de l’altaveu ha anat dirigit al PP. “El que li fot al PP és que no estigui governant, però s’ha d’aguantar”, proclamaven els convocants, que afegien que “per cada vegada que no acceptin la majoria popular d’aquest país, hi haurà carrer”.

 

Al llarg del quilòmetre de manifestació, el color que ha predominat era el blanc. El blanc de les pancartes elaborades i repartides per l’ocasió amb els lemes “No et rendeixis”, “Sánchez continua” i “Per amor a la democràcia”. Des de La Plaza, havien demanat explícitament que els assistents hi anessin “sense símbols” de partits amb l’objectiu de “promoure el protagonisme de la societat civil”. Durant el recorregut, s’han pogut veure dues o tres banderes del PSOE, alguna bandera d’Espanya i banderes, entre altres, de la Comunitat de Madrid, de Palestina i LGTBI. I, és clar, tampoc podia faltar la cançó que ha fet fortuna des d’ahir: la sessió 52 de Quevedo i Bizarrap i el seu famós “Quédate”, que també ha sonat i s’ha cantat amb força a la porta del Congrés.

A la manifestació, hi han fet acte de presència diferents dirigents de Más Madrid i Sumar: la ministra de Sanitat i coportaveu de Más Madrid, Mónica García, el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, la portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Aina Vidal, o la portaveu de Más Madrid a l’Assemblea de Madrid, Manuela Bergerot.

Manifestació Sánchez La Plaza Madrid Europa Press
La manifestació amb el lema “Per amor a la democràcia”, convocada per La Plaza, davant del Congrés dels Diputats / Foto: Europa Press

Abans de l’inici de la marxa, Mónica García ha demanat acabar amb “la deshumanització, els insults i el bullying polític” i amb “l’estratègia política, mediàtica i judicial d’assetjament i enderroc” contra els “governs legítimament escollits pel poble”. La ministra de Sanitat ha apostat per “continuar amb l’agenda de transformació, que és el que més molesta a la dreta”. “Ens preguntàvem si val la pena, i això és el que volen ells, que ho hàgim de pagar amb penes personals, però volem que la democràcia funcioni”, ha reblat. En la mateixa línia, Íñigo Errejón ha sostingut que la manifestació no era “per una persona o per un partit”, sinó pel “dret que l’esquerra pugui governar a Espanya”, perquè si no, “resulta que quan les urnes donen majories progressistes”, la dreta “fa que l’ambient sigui absolutament irrespirable”. “Cal democratitzar el Poder Judicial”, ha afegit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!