Pedro, queda’t”. Han estat les primeres paraules que ha pronunciat la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en el seu torn de paraula en el Comitè Federal del PSOE. Comença a calar la idea dins del partit que sí que és possible que al final el cap de l'executiu decideixi dimitir. A Ferraz s’hi ha celebrat aquest dissabte un aquelarre d’intervencions dedicades a demanar a Pedro Sánchez i Begoña Gómez que no s’arronsin i continuïn a la Moncloa. La reunió del màxim òrgan de direcció dels socialistes s’ha convertit en un pseudomíting, perquè els milers de persones que s’han concentrat a les portes de Ferraz han pogut seguir per televisions les intervencions que s'hi feien dins. La jornada ha acabat amb un bany de masses de la cúpula socialista amb els 12.000 simpatitzants —xifres de la delegació madrilenya del govern espanyol— que s'han congregat a les portes de la seu estatal del partit. Per si algú té dubtes sobre quin és l'estat d'ànim de l'entorn de Pedro Sánchez: hi ha hagut al carrer plors de Félix Bolaños, Francina Armengol i Óscar Puente, entre d’altres. 

 

Hi han parlat diversos ministres, com María Jesús Montero, Óscar Puente o Teresa Ribera, i també líders territorials com Salvador Illa o el basc Eneko Andueza. La vicepresidenta espanyola, que és la número dos en la jerarquia del PSOE, ha llegit en la seva intervenció una carta en resposta a la missiva publicada per Sánchez el passat dimecres. “Estimat Pedro, val la pena continuar avançant en polítiques progressistes, necessitem el president més valent i enèrgic; val la pena que guanyin els bons”, ha llegit davant de desenes de socialistes i entre aplaudiments dels concentrats davant la seu de Ferraz.

També li ha traslladat un missatge a l’esposa del president espanyol: “Begoña, estem amb tu”. Durant la seva intervenció, Montero ha denunciat que el PP d’Alberto Núñez Feijóo pretén tornar a “arraconar les dones a casa”, per “anul·lar-les professionalment". “Ens posen a la diana els sectors masclistes que no han entès la igualtat”, ha afegit la vicepresidenta primera espanyola, que ha demanat als seus adversaris polítics “aturar l’assetjament” que pateix la dona del president espanyol.

 

La sobreactuació de Sánchez

Hi ha hagut algunes intervencions en què també, de forma suau, s’ha esperonat Pedro Sánchez. Alguns discursos han servit per fer evident que la situació que viu el president espanyol i la seva parella no és comparable a la de tantes persones que han patit la persecució de l’extrema dreta. I no han recorregut als independentistes perseguits per l’estat espanyol, és clar.

A Eneko Andueza, el líder del PSE, només li ha fet falta recordar que durant la lluita armada a Euskadi, ell havia de mirar cada matí sota el seu cotxe per si ETA hi havia col·locat una bomba. El líder dels socialistes bascos ha perdut amics en aquell conflicte. El ministre Óscar Puente, per la seva banda, ha explicat com al seu avi un amic el va salvar de ser afusellat, i que després va passar-se tres anys empresonat a Valladolid per ‘rojo’ i va ser torturat cada dia que va estar tancat a la garjola. 

Intercanvi de missatges amb Sánchez, sense saber encara què farà

També ha intervingut en aquest Comitè Federal Salvador Illa, que ha dit el mateix que ha manifestat a les portes de Ferraz, abans d’entrar-hi. El primer secretari del PSC ha reconegut aquest dissabte haver “intercanviat algun missatge” amb Pedro Sánchez en les darreres hores. Això és tot, no ha donat més detalls, en un moment en què la clausura del president del govern espanyol a la Moncloa està repleta de secretismes. Preguntat pels periodistes sobre quin és el seu estat d’ànim o quins han estat els missatges que han intercanviat, la resposta del candidat a les eleccions del 12-M ha estat demanar el “respecte” pel seu “període de reflexió”. Una ministra del govern de Sánchez també admet, amb els micròfons apagats, haver intercanviat amb ell algun missatge, i reconeix no tenir la més absoluta idea sobre quin podria ser el futur del líder del PSOE. 

Malgrat no estava prevista l’assistència de Salvador Illa en aquest Comitè Federal en motiu de la campanya de les eleccions catalanes, finalment hi ha fet acte de presència. “Hem vingut a traslladar el nostre suport” a Pedro Sánchez, ha manifestat el primer secretari dels socialistes catalans quan ha arribat a la reunió del màxim òrgan de decisió del PSOE. Així, a les portes de la seu estatal de Ferraz, Illa ha fet “una crida a la reflexió col·lectiva” sobre quins han de ser “els límits en la política, entesa com un servei públic basat en el respecte a l’adversari”. Així, el líder del PSC ha demanat no confondre la política com una mera “ocupació del poder al cost que sigui”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!