El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix aquest dimecres a les 9.00 hores al Congrés dels Diputats per informar sobre l'apagada elèctrica que va tenir lloc el passat dilluns 28 d'abril i que va afectar tota la península Ibèrica. Tot i que no s'esperen grans novetats pel que fa a la causa del col·lapse, l'executiu ha avançat que anunciarà mesures perquè no tornin a produir-se fets similars. El líder socialista també donarà explicacions davant l'augment de despesa en Defensa.
- La Moncloa continua sense esclarir l'apagada una setmana després
- L'apagada alimenta els arguments de Sánchez per disparar la despesa en Defensa
- Un dia sense llum i una setmana sense respostes
- El PP impulsa comissions d'investigació al congrés i al Senat
- Una apagada general afecta tot Catalunya i l'Estat
Acaba la intervenció del president del govern espanyol.
Pedro Sánchez respon a Ione Belarra que "han optat per no afrontar la realitat que viu Espanya i el món" i ha acusat Podemos d'optar per l'opció "més còmoda", però no la "més justa" amb els seus votants. Sánchez ha defensat que estem en un "canvi d'època" i que l'augment de despesa en defensa és una responsabilitat. Igualment, ha recordat que quan ella va estar de ministra es va incrementar la despesa en defensa en més d'un 50%: "Això la converteix en una senyora de la guerra? En absolut". I l'ha recordat unes declaracions de Pablo Iglesias en les quals destacava la importància de la inversió en seguretat i defensa.
Pedro Sánchez respon a Míriam Nogueras i assegura que no dubta del compromís de Junts amb Europa. Garanteix que amb el pla de Defensa del govern espanyol afavorirà a tots els territoris inclòs Catalunya.
🔴 Sánchez anuncia que el govern espanyol presentarà un pla de resolució en l'Assemblea general de les Nacions Unides "que es pronunciï, sobre el que està passant a Gaza amb l'objectiu de proposar mesures urgents per aturar la matança de civils i assegurar l'ajuda humanitària".
"És important que desenvolupem capacitats a terra espanyol per no dependre d'altres països". Sánchez defensa que Espanya és un dels països que més s'ha implicat en la defensa de Gaza, "continua sent un dels països més compromesos amb el futur de Palestina".
Sánchez dona detalls sobre l'augment de la despesa en defensa i justifica que algunes de les empreses "tenen seu a Espanya i no a Israel". I assegura que Espanya és un govern compromès amb el poble palestí.
"Senyor Abascal, vostès somiaven amb una Espanya en flames, però la ciutadania el va treure del somni. Jo crec que el que diu no s'ho creu ni vostè". Sánchez afirma que "polítics a l'estranger són els que envien el discurs de Vox" i torna a fer referència a les acusacions de finançament irregular que pesa sobre la ultradreta.
Sánchez fa referència a una declaració d'Abascal l'endemà de l'apagada, "Va dir vostè que tot el que ens expliquin a partir d'ara simplement és mentida. Sempre instal·lats en la falòrnia. Va dir també que l'exèrcit havia de prendre els carrers". I afegeix que un membre del seu partit va dir: "La nit que es ve a Barcelona no la imaginen ni a Alepo. Aquesta afirmació és molt greu, sobretot per la inhumanitat que expressa la persona."
"Prefereixo una i mil vegades tenir les discrepàncies que tinc amb el meu soci de govern de Sumar que haver de pactar amb la ultradreta. De la mà dels masclistes, dels xenòfobs, dels classistes, que discriminen a les classes socials del nostre país, amb aquests segurs que no", reivindica Sánchez.
Sánchez pregunta a Feijóo si s'atreviria a negar-se a pactar amb Vox, com ha fet l'actual canceller alemany. "Mirar cap a baix em confirma que sí, perquè seria la mínima possibilitat que tindria d'arribar a la Moncloa de la mà de Vox".
"Espanya necessita polítics valents que defensin l'interès general de la gent", defensa el president del govern espanyol. "L'únic que fa amb el seu discurs tremendista és blanquejar el discurs del senyor Abascal".
Sánchez es dirigeix a Feijóo i afirma que "té dret de defensar els interessos d'ultrarics, si té defensar-los li demano que ho faci des de la sala de premsa de les seus d'aquestes empreses i no des d'aquesta tribuna".
Pedro Sánchez centra la seva intervenció a contestar a les acusacions que Feijóo ha fet sobre ell i recorda que "el 2020 el senyor Feijóo volia les nuclears a Espanya, però no a Galícia".
Sánchez adverteix a Feijóo que "no acceptarem lliçons del partit del Ventorro". El president del govern espanyol afirma que "menteixen descaradament, manipulen les proves, s'inventen converses que duren que existissin. Digui si de veritat el 30 d'octubre, quan va afirmar a València que havia estat en contacte amb el senyor Mazón durant el dia de la DANA va mentir perquè en analitzar els registres de trucades, no n'hi havia cap amb vostè".
Sánchez reconeix que "l'apagada va ser un problema greu, que sabem que no pot tornar a passar. Però, senyor Feijóo, sempre s'afegeix al problema i no a la solució".
Sánchez retreu a Feijóo que a les 21.30 hores del 28 d'abril "va escriure que per garantir la seguretat durant la nit calia mobilitzar a les forces armades, en lloc de cridar a la calma i al civisme, es dedica a alimentar la por".
"Van dir que la reforma laboral anava a destruir l'ocupació i hi ha 22 milions de persones treballant". Segons Sánchez, Feijóo només critica "perquè no suporta que estiguem avançant i que estiguem desmuntant els dogmes del neoliberalisme".
Sánchez centra la seva intervenció a contestar a les acusacions del líder del PP, que el qüestiona: "Per a qui serveix la seva política? La seva política no serveix per unir la ciutadania, només per causar incertesa"
Sánchez crítica el discurs de Feijóo: "Si tantes alertes sabia què hi havia, per què mai no va fer res? Si fa 3 anys que és el líder de l'oposició. Afirmant que Espanya ha pidolat electricitat als seus països veïns, només demostra que no té ni idea de sobre el sistema elèctric. Espanya no pidola ningú".
🔴 Arranca el torn de rèplica de Pedro Sánchez, que comença carregant contra Alberto Núñez Feijóo tirant d'ironia. "No crea tot el que llegeix a determinats diaris digitals".
Fins aquí la intervenció del portaveu del PSOE, Patxi López. El debat tindrà un recés de 5 minuts i es reprendrà amb la intervenció de Pedro Sánchez.
Patxi López torna a carregar contra Feijóo i afirma que sorprèn que "no s'ha preocupat en 6 mesos en saber on estava Mazón el dia de la DANA, i, en canvi, va exigir saber les causes de l'apagada en menys de 24 hores".
El socialista defensa que "aquesta és la resposta d'un govern espanyol que assumeix la responsabilitat de defensar la ciutadania". I torna a carregar contra el PP: "No tenen ni idea del que parlen, perquè si ho sabessin vindrien per dir-nos les seves propostes."
Patxi López afirma que "assumir la defensa nacional és una qüestió de responsabilitat democràtica, per molt que ens dolgui no val confiar en la pau. No es tracta de renunciar, a allò que som, sinó a protegir-lo. No es pot protegir el nostre model de vida només amb bones intencions".
López critica que Feijóo durant els 20 minuts d'intervenció no ha plantejat cap proposta: "Torna a demostrar que representa la res més absoluta".
Patxi López, del PSOE, defensa que Pedro Sánchez "ha portat de summa transcendència i que mereixen un debat seriós, i per això ha portat idees concretes. Davant hem tornat a tenir Feijóo, que ha fet una intervenció d'un nivell tant vergonyós com lamentable." "Clar, Pedro Sánchez ha robat el cable del tren i ha desconnectat la llum, aquest és l'infantilisme a què ha portat vostè al PP".
"Senyor Sánchez, va ser vostè que va dir que el sistema elèctric no anava a patir cap apagada". Català critica el silenci institucional del Govern el dia de l'apagada. "Si no determinen les causes, tornarà a passar".
Alberto Catalán, d'UPN, comença la seva intervenció parlant sobre la consulta pública sobre l'opa del BBVA al Sabadell, pregunta per què no fa el mateix amb la llei de rearmament? Li ho dic jo, perquè aquest govern actua des del trilerismo.
Cristina Valido, de Coalició Canària, recorda que des del 2009, Canàries ha patit 7 zeros energètics.
Néstor Rego, del BNG, recorda que "Galícia és un país lliure d'energia nuclear". I reclama a Pedro Sánchez que no contribueixi amb els seus diners a finançar aquestes fàbriques.
"És vergonyós que 9 dies després de l'apagada comparegui aquí sense donar cap explicació", assegura Belara.
"No menteixin. Ja estan fent retallades per finançar el rearmament". Belarra afirma que "aquest rearmament criminal" no es complirà amb el seu suport. "Davant Donald Trump han demostrat una tremenda covardia, així com amb el PP lliurant el CGPJ, i Espanya no es mereix un president covard".
Torn per a Ione Belarra, de Podemos, que assegura que el govern espanyol es torna a equivocar a assumir el règim imposat per Von der Leyen. "El seu govern de la guerra ens trobarà al davant aixecant la bandera de la pau i al rearmament. Estan robant els diners que els espanyols guanyen cada dia per destinar-lo a empreses armamentístiques".
Vaquero reflexiona que "l'apagada ha evidenciat la nostra vulnerabilitat, hem vist que dependents que som i veure que hem de reforçar-nos". "Toca actuar des de la unitat per garantir l'autonomia econòmica i energètica. Dels èxits de l'Europa d'avui dependrà el futur", afirma.
"El malabarisme serà quadrar la independència energètica i aconseguir-ho a un preu assequible", apunta Vaquero, que allarga la mà a Sánchez per debatre. "Avui ha vingut a explicar-nos el que va passar i seguim sense saber res del que va fallar".
Torn per a Maribel Vaquero del PNB, que defensa la seva aposta per les renovables. "S'han de modificar els protocols o el tipus de gestió. Necessitem una combinació d'energies que ens aporti seguretat".
La diputada d'EH Bildu reclama a Sánchez que "si treuen 10.000 milions per a rearmament, també es poden treure per aconseguir el sector elèctric". I adverteix que "ni donarem suport ni defensarem l'augment de la despesa militar perquè així ho comparteix la majoria de societat penya. Continuarem apostant per la democràcia i el diàleg".
"Els diferents lobbies estan aprofitant l'apagada per avivar el debat de les nuclears". Aizpurua reconeix que recuperar la gestió de les elèctriques exigiran grans inversions. "Les nuclears no són cap opció. Representa el passat i la xarxa ha de modernitzar-se".
"Un sector estratègic om l'elèctric per a la ciutadania no pot estar en mans privades, senyor Sánchez". Aizpurua critica els governs autonòmics del PP que van demanar la intervenció del govern espanyol, que són una mostra "de la seva inutilitat". "Fins i tot en una crisi així intenten treure rendiment polític".
Aizpurua considera que alguns "es van afanyar" a acusar el govern espanyol i ignorar les empreses elèctriques privades. "Li demanem que recuperi per al públic el transport i distribució elèctrica per assegurar que l'interès econòmic no sigui per sobre de l'interès social".
Torn per a EH Bildu amb Merxe Aizpurua, que comença la seva intervenció destacant l'"actitud de la ciutadania davant d'una situació inesperada com l'apagada, tal com va passar amb la DANA, els ciutadans ens han tornat a donar una lliçó".
"La defensa del territori comença per garantir la seva seguretat i vostès han estat incapaços de garantir, ni tan sols, el funcionament de Rodalies". Nogueras retreu a Sánchez que no els han demanat opinió als catalans sobre moltes qüestions en relació amb la consulta de l'opa del BBVA sobre el Sabadell. "No li demanarem una consulta sobre el futur de Catalunya, ja ho vam decidir en el referèndum de l'1 d'octubre. Si un banc mereix una consulta, un país mereix un referèndum".
"L'impost del valor de la producció elèctrica el paguen tots els generadors d'electricitat no només les nuclears". Nogueras afirma que "les grans elèctriques espanyoles fan el que fan perquè els governs permetin que ho facin, i també pels que els hi donen suport".
La diputada de Junts critica l'aprovació de la reducció de la jornada. "Una decisió que han pres sense tenir en compte els sindicats catalans". I recorda que "ens agrada parlar clar: de què serveix el PSC? De què ha servit que ERC i el PSC donessin suport als pressupostos generals, els números diuen que un madrileny ha cobrat el doble que un català. Sempre hi perd Catalunya".
Nogueras reivindica que: "Als catalans ens han ensenyat el que és la cultura de l'esforç. Ens han ensenyat a pencar, a crear i a guanyar-nos la vida, a defensar la nostra nació, la nostra llengua, la nostra cultura. Ens han ensenyat a defensar-nos el futur, no ens han ensenyat a ser un poble de subsidis. La gent necessita no patir per arribar a final de mes, tenir una llar i no una habitació com vostès proposen".
Nogueras lamenta que quan es tracta de Catalunya "no hi ha res que s'assembli més a un polític de la dreta espanyola que a un polític de l'esquerra espanyola". La diputada juntaire crítica que Catalunya "ha vist passar tancs espanyols pels seus carrers, ha vist assassinar presidents i encara hi ha presos polítics".
Torn de paraula per Junts per Catalunya. Míriam Nogueras, que critica que més d'una setmana després el govern espanyol no dona cap detall de l'apagada. Sobre la inversió en defensa, Nogueras adverteix que si el 20% que correspon no arriba a Catalunya no tindran el suport de Junts "ni un sol euro dels catalans anirà a una estructura militar que no és nostra".
Rufián carrega contra Sánchez i assegura que "és inadmissible que Europa es converteixi en una colònia dels Estats Units. El que és inadmissible és que neguessin l'intercanvi de diners amb un estat genocida com Israel".
Rufián assegura que Sánchez va sortir tard. "El president del govern espanyol va sortir a les 18.00 hores. La gent necessitava saber en les primeres hores al màxim representat públic d'aquest govern explicant que havies de fer si estaves tancat a un ascensor, o si havies de trucar el 112. Van trigar una eternitat a sortir a parlar i és un error polític terrible. Aquesta crisi no era inevitable qualsevol expert explicarà que els oligopolis no inverteixen el que han d'invertir".
"L'apagada es va deure que les elèctriques no inverteixen el necessari. Les grans elèctriques privades d'aquest país fan el que fan perquè poden, perquè els governs s'han plegat als seus desitjos perquè tothom sap que el 40% dels ministres han acabat en les directives de les grans elèctriques, molt d'ells sense distingir entre un endoll i un interruptor", afirma Rufián.
Rufián assegura que el dilluns passat es va tornar a veure la "triple estratègia del PP: desaparèixer com Mazón, delegar com Ayuso i esberlar com Feijóo. I recorda que "7 comunitats autònomes governades pel PP van trucar al govern espanyol per a dir "això per a tu". I afegeix: "Fins i tot hem vist al miserable de Mazón demanant explicacions i exigint responsabilitats".
Rufián assegura que els interessats d'aquests lobbies són "la dreta espanyola, la ultradreta espanyola i la dreta catalana, que esmentin sobre el que va passar amb l'apagada." El republicà acusa PP, Vox i Junts de ser "mercenaris polítics". "El missatge que volen vendre és que el públic malament, l'esquerra fatal, però les nuclears bé, que no són més segures, però fan guanyar més diners".
Torn de paraula per a ERC amb el diputat Gabriel Rufián, que assegura que "això d'avui va de diners. Aquí paguen segons que lobbies a segons que diputats i diputades com si fossin fets servir per decidir, defensar i votar segons que coses. Qui digui avui aquí que el que va passar el dia 28 d'abril va passar per culpa del públic: menteix, i qui digui que és per falta de nuclears, també menteix".
Barbero pregunta a Feijóo si el model de gestió que proposen "és el de la DANA?". La diputada de Sumar critica que mentre els ciutadans es va comportar amb la màxima responsabilitat, PP i Vox "van triar allò de sempre: intoxicació i mentida".
"Necessitem una xarxa energètica 100% pública i que no estigui subjecte a grans empreses". La portaveu de Sumar defensa que la transició ecològica "no és una opció".
Barber: "L'apagada va ser una alerta sobre una infraestructura essencial que no pot dependre de decisions privades. No podem passar per alt que aquesta apagada ha generat. Ens porta a una conclusió ineludible, no podem tenir un subministrament elèctric d'un país que depengui d'una empresa privada que busca beneficis econòmics".
Barbero demana de posar la mirada en "el futur que volem construir a Europa" i defensa que "l'estratègia defensiva ha de basar-se en coordinació amb la UE".
Torn ara per Sumar amb Verónica M. Barbero, que comença la seva intervenció reivindicant que es respecti el compromís de no comprar armes a Israel "després d'estar cometent un genocidi sobre Gaza". I assegura que "ens tornarem a plantar si es tanquen contractes d'armes amb Israel".
Abascal li demana a Feijóo: "No pot continuar escoltant el partit del PP Europeu que l'anima a arribar a acords amb el PSOE i no entendre's amb Vox. Ha de trencar tots els acords amb els socialistes i no oferir-li mai més cap pacte amb Sánchez".
Abascal defensa que la transició energètica "no és segura" i critica la "desenraonada agenda woke de 2030". "Només l'aplaudeixen els enemics d'Espanya. Vostè està deixant Espanya a les fosques, perquè com tots els corruptes, camina millor entre les tenebres."
Torn ara per al líder de Vox, Santiago Abascal, que assegura que Pedro Sánchez hauria de comparèixer per presentar la seva dimissió. "La llum se li ha apagat a Sánchez".
Acaba el temps d'intervenció d'Alberto Núñez Feijóo.
Feijóo insisteix en les propostes presentades des de fa anys pel PP. "L'apagada ens va mostrar que som vulnerables en un món que falta fortalesa". El popular continua carregant contra Sánchez: "Cap president constitucional no ha tingut ni tindrà mai un comportament com el seu: Vostè qui s'ha cregut que és?"
"El seu model energètic ha fallat". El líder dels populars afirma que "vam haver de mendicar energia nuclear". "Vostè va haver de mendicar energia a França, que té predomini d'energia nuclear. Hi ha cap evidència més gran del fracàs del seu model energètic?", assegura.
"Tenim dret que no se'ns prengui el pèl. Ha de fer una investigació rigorosa i, per tant, no ho pot fer l'investigat, és a dir, el seu govern." Sobre la comissió parlamentària demana que, "espero que renunciïn al seu control. No impedeixi cap d'aquestes dues iniciatives". Feijóo torna a reclamar la dimissió de Sánchez i la de tota la cúpula del ministeri i la presidenta de Red Eléctrica "que la va posar perquè té carnet de socialista".
"Ha tingut onze avisos en 5 anys. S'ha esforçat tant a aparentar que són els més verds del món que van portar a Espanya a negre". Feijóo també critica que Sánchez no té ni idea del que va passar dilluns 28 d'abril a les 12.32 hores. "Conclusió sanchista: a Espanya se li van fondre els ploms. Si té 0 informacions, com sap que la seva política energètica no va tenir res a veure? o, si ho sap, i està esperant a evitar indemnitzacions?
"Deixi la seva supèrbia per a una altra ocasió. Hauria d'haver estat al carrer durant les primeres hores, quan ningú del seu Govern no deia ni una paraula" i a més afirma que "ha recol·locat una exministra de Sabater en Xarxa Elèctrica". Feijóo critica que Sánchez ha vingut 10 dies després de l'apagada "sense ni una resposta".
"Van fallar en la previsió, en la reacció i en la transparència i, tot i això, es feliciten. A l'únic que li va ser bé l'apagada va anar al seu germà, que no li van poder jutjar, a la resta que no ens diem Sánchez Pérez-Castejón, ens va preocupar", assegura Feijóo.
Feijóo recorda les 5 persones que van morir a conseqüència de l'apagada i retreu a Sánchez, que decideixi no parlar aquest tema, "ni tan sols ha demanat vostè perdó". A més, critica la seva intervenció per parlar de l'augment de la defensa: "Millor barrejar-ho tot per parlar de res. Com parlarà de defensa general, si no no sabem si podem patir una altra apagada demà".
Torn ara per al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que comença la seva intervenció felicitant irònicament Sánchez. "Enhorabona per la gran apagada, sentint-lo, els espanyols estaran esperant que es repeteixi. Quina vergonya".
🔴Sánchez acaba la seva primera intervenció defensant que "assumim les nostres responsabilitats amb alt grau d'honor".
Sánchez defensa la gestió del seu govern: "No elegim les crisis, però sí la manera d'afrontar-les. Governar és assumir la realitat com és i nosaltres agafem el toro per les banyes. I és el que ha fet el govern de coalició els últims 7 anys".
Sánchez: "Em comprometo a no tocar ni un euro de la inversió en diplomàcia. La seguretat és reivindicar la diplomàcia". El president defensa que "el govern espanyol està compromès amb unes Nacions Unides cohesionades davant de les situacions que vivim".
Sánchez es compromet a "que una bona part de la inversió en defensa es quedarà a Europa". I assegura que "llançarem un gran programa d'FP tecnològica". "Treballarem de forma participativa i transparent".
Sánchez detalla que per finançar el nou pla "no tocarem ni un cèntim de despesa social, ni cometrem pujades d'impostos, ni incórrer en més càrrec públic". Segons defensa, permet complir amb Europa "sense renunciar al nostre benefici social".
"El nostre objectiu no és amenaçar ningú, sinó modernitzar les nostres forces armades amb un enfocament prioritari, amb les aplicacions de doble ús que serviran per a l'enfocament militar i per a la ciutadania."
Sánchez detalla que s'augmentés un 17% la inversió de les capacitats de les forces armades per combatre emergències i desastres naturals, que inclouran millors helicòpters i vaixells. "Més material i efectius per a l'UME".
Sánchez també dona detalls sobre la proposta d'augmentar la inversió en defensa i anuncia que s'augmentaran el nombre d'efectius de les forces armades. A més, anuncia un pla per combatre els ciberatacs i recorda que Espanya rep més de mil atacs a infraestructures crítiques.
Sánchez evita donar més detalls sobre les causes de l'apagada general i aposta per fer un al·legat contra les nuclears i el projecte energètic del seu govern.
Sánchez aprofita per recordar que "els nostres veïns no ens van donar suport en la pandèmia" i afirma que "Espanya és un membre fiable de l'OTAN".
Sánchez adverteix que "Espanya ha de neutralitzar les amenaces internacionals hem de ser capaços d'ajudar-nos a nosaltres mateixos i els aliats europeus. Europa no ha de dividir-se entre els que viuen davant un lloc de guerra i aquells que observen aquest temor amb indiferència".
"Cal millorar les interconnexions amb Europa". Sánchez detalla les inversions milionàries que ha fet el govern espanyol en els últims anys per millor l'eficiència energètica. "Farem una revisió exhaustiva gràcies a les dades aportades sobre l'apagada. I demanem col·laboració i responsabilitat, per això cal evitar qualsevol discurs polític i cal fer cas als tècnics".
Sánchez insisteix que: "Les renovables no són només el futur del nostre país, sinó que són l'única manera de modernitzar sectors bàsics per al nostre país i l'única manera d'evitar la catàstrofe natural i de construir una Europa independent".
"El nostre model energètic és sostenible, i per això la dependència energètica s'ha reduït", assegura. Sánchez critica que l'eficiència energètica hagi desaparegut del debat de la dreta i la ultradreta. "Ja els va avançar que el senyor Abascal dirà que és culpa de l'Agenda 2030".
Sánchez defensa que "aquesta és l'aposta que estan fent països desenvolupats. No som els únics que estem fent aquesta transició energètica". En aquest sentit, afirma que "el mix energètic ha de ser més diversificat. El nostre nou model energètic és més eficient que el que teníem abans".
"Les nuclears no són imprescindibles a Espanya". Sánchez adverteix que "el futur o és verd o no serà" i recorda que el model energètic d'Espanya, abans del seu govern "ens feia vulnerables del context internacional, causava un gran impacte climàtic i ens condemnava a tenir uns preus d'electricitat que eren els més cars d'Europa, per tant, les empreses i els ciutadans es veien obligats a pagar molt més. Un fet que provocava que ens impedia de portar inversió estrangera per a la nostra indústria perquè restava competitivitat".
"Hi ha lobbistes amateurs aquí" ironitza Sánchez des del Congrés. Els mateixos que es mostren partidaris de tancar les nuclears ometen la cara B que vol dir "que el paguin els consumidors i no els rics. És part del que s'oculta d'aquest debat deliberat i interessat".
Sánchez carrega contra l'oposició que vol presentar el govern espanyol com un "ultra antinuclear", i adverteix que "és important que els ciutadans sàpiguen la veritat i és que la posició del govern espanyol és molt racional". Davant dels dubtes sobre les dades abocades per l'executiu, defensa: "No faig afirmacions ideològiques, són científiques".
El president del govern espanyol afirma que l'apagada "no es va provocar per excés de renovables". Segons detalla, abans de les 12.33, la nuclear aportava al sistema 3.000 MW i després, la nuclear va caure a 0 per evitar el sobreescalfament de les nuclears.
Sánchez critica els que han carregat contra el govern espanyol i adverteix que "han venut el seu esperit crític a un bon pagador". A més, avisa a la ciutadania que "desconfiïn dels qui els diuen que això va de renovables o nuclears, perquè això no va així." "Vincular aquesta apagada al debat dels nuclears no és només irresponsable, sinó també una gegantina manipulació", defensa.
Pedro Sánchez afirma que tot el que es descobreixi es farà públic "amb absoluta transparència", però apunta que el procés serà lent perquè cal analitzar "de forma minuciosa" un total 756 milions de dades. I adverteix: "No farem un debat en fals, ni travarem en conclusions precipitades. Arribarem al fons de l'assumpte perquè volem assumir aquestes responsabilitats polítiques i també exigir-les i perquè volem fer el nostre sistema elèctric més segur del que és avui".
"La ràpida recuperació del subministrament demostra la fortalesa del sistema". Sánchez assegura que ja han rebut les dades de les companyies i s'estan analitzant. "La nostra prioritat és esbrinar què va passar el dia de l'apagada" i recorda que immediatament "vam posar en marxa un comitè d'anàlisi tècnica amb diversos organismes pertinents. Estem treballant amb rigor per analitzar l'informe". Sánchez afirma que es comencessin a conèixer els detalls de l'informe en 6 mesos.
Sánchez afirma que l'impacte econòmic de l'apagada va ser limitat: "Les compres van caure en 415 milions d'euros respecte al dilluns anterior", tanmateix, "en els dies anteriors el consum ampli amb força". El president del govern espanyol aprofita per carregar contra alguns grups que posen en dubte aquestes dades, una frase que provoca els aplaudiments de l'hemicicle.
El president del govern espanyol torna a posar en relleu l'actitud dels ciutadans: "Els espanyols treuen el millor de si mateixos i als carrers es va mantenir un clima de seguretat. Un fet que ens torna a demostrar que Espanya és un país extraordinari".
Sánchez afirma que només 5 hores després de la caiguda del sistema elèctric, ciutats importants ja havien recuperat l'electricitat. També ha recordat que cap a les 22.00 hores el 52% del país ja s'havia recuperat."Els treballadors, servidors públics i els ciutadans van ser de nou a l'altura".
"Vam tenir sis reunions del Consell de Seguretat Nacional en menys de 48 hores". Sánchez també remarca la responsabilitat dels ciutadans que aquest dia van haver d'agafar un vehicle: "Es van registrar un 24% menys de sinistres que el dilluns de la setmana anterior".
Sánchez defensa la gestió i rapidesa del sistema elèctric espanyol davant d'un "fet que no s'havia produït mai". El president del Govern afirma "l'executiu ens vam centrar a ajudar a la població i es va dur a terme gràcies a la majoria de governs d'aquest país i des d'aquí els agraeixo la seva col·laboració". Sánchez ha remarcat que "ens reunim representants tècnics amb Xarxa Elèctrica i amb els responsables de les elèctriques".
Sánchez detalla que els detalls tècnics que el govern espanyol té sobre l'apagada. "El sistema va aconseguir superar les dues primeres pertorbacions, però no la tercera".
🔴Compareix en directe el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats.
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, defensa el paper del govern espanyol i afirma des dels passadissos del Congrés dels Diputats: "El nostre futur són les renovables".
De segur que el Partit Popular aprofitarà la compareixença per carregar contra la gestió del govern espanyol. De fet, els populars han demanat que s'investiguin a fons els fets i han registrat peticions per crear una comissió d’investigació al Congrés i al Senat. "Volem saber què és el que ha passat, quins plans de prevenció, alerta i detenció d’errors al sistema elèctric espanyol tenen el govern i Red Eléctrica, i per què es van obviar avisos de Red Elèctrica", avançava dimarts Miguel Tellado, el portaveu del PP a la cambra baixa, en roda de premsa.
Per la seva banda, l'operador del sistema elèctric estatal, Red Eléctrica, descarta que l'apagada general hagi estat produïda per un ciberatac. El director del servei d'operacions de l'entitat, Eduardo Prieto, ja va assegurar en una roda de premsa hores després de l'apagada que la companyia havia descartat que es tractés d'una bretxa de ciberseguretat: "No hi ha hagut intrusió", insistia.
El ministre López, en una compareixença recent davant dels mitjans, ha destacat que l’any 2024 es van materialitzar més de 100.000 ciberatacs a l’estat espanyol i ha afirmat que en els darrers deu anys, aquest tipus d’ofensives han augmentat en un 300%.
L'executiu ha defensat en reiterades ocasions que l'augment de la despesa en Defensa va més enllà de gastar en munició o equipament bèl·lic i inclou també la ciberseguretat, el control de fronteres i fins i tot la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, val a dir que el govern encara no ha descartat que l'apagada fos fruit d'un ciberatac.
✍️ L’apagada històrica alimenta els arguments de Sánchez per disparar la despesa en Defensa | Abel Degà
El passat 26 de març Sánchez ja va comparèixer al Congrés dels Diputats per comunicar la seva intenció de presentar abans de l’estiu un pla d’inversions tecnològiques i de reindustrialització amb l'objectiu d'assolir una despesa en Defensa del 2% del PIB espanyol, però l'apagada podria accelerar-ne el protocol. "Els socis han d’entendre que encara que tinguis el millor exèrcit del món, has begut oli si pateixes un ciberatac que anul·la les teves telecomunicacions", han manifestat a El Nacional.cat fonts al capdavant del Ministeri de Defensa.
En un principi, la compareixença havia de girar al voltant de l'increment de la despesa en seguretat i defensa impulsada per l'executiu, la qual cosa suposarà una inversió addicional de més de 10.000 milions d'euros.
De fet, l'executiu ja va avançar que necessitaran entre tres i sis mesos per esclarir els motius darrere del tall d'energia que va deixar sense llum tota la península el passat 28 d'abril.
Malgrat que no s'espera que el govern aporti grans novetats pel que fa a la causa del col·lapse, sí que està previst que el líder socialista descrigui una bateria de mesures per reforçar el sistema elèctric i així evitar noves apagades.
Benvinguts al directe d'El Nacional.cat per seguir l'última hora de la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats per parlar sobre l'apagada elèctrica i anunciar mesures en Defensa.