El Partit Popular torna a la càrrega contra el govern espanyol per l’apagada general que va afectar Catalunya i l’Estat fa deu dies. Els populars volen que les Corts Generals ho investiguin i, per aconseguir-ho, han registrat sengles peticions per crear una comissió d’investigació al Congrés i al Senat allargant la mà als socialistes: “Veurem quina és la voluntat del PSOE i si estan d’acord que se celebri aquí al Congrés. Si el PSOE està d’acord a col·laborar, serà al Congrés. Si no, els asseguro que serà al Senat”, ha deixat clar Miguel Tellado, el portaveu del PP a la Cambra Baixa, en roda de premsa. La voluntat dels populars és que, sigui com sigui, es creï una comissió d’investigació. De moment, des de les files del PP, apel·len a la predisposició dels socialistes i confien que, si ho veuen amb bons ulls, no vetin compareixences. De fet, fa un any, la discrepància sobre el full de ruta de la comissió d’investigació sobre el cas Koldo va conduir a una duplicitat, amb dues comissions d’investigació paral·leles al Congrés (fins que es va deixar morir sis mesos més tard) i al Senat. Ara el PP espera que no s’hagi de repetir aquest escenari.
“No sembla de rebut aquesta comissió d’investigació interna que ha muntat [Sara] Aagesen per investigar-se a si mateixa i determinar que la culpa no la té el govern espanyol, crec que les conclusions d’aquesta comissió ja estan escrites”, ha lamentat Miguel Tellado, que ha subratllat que els ciutadans “tenen dret a saber la veritat i a rebre explicacions” i “reclamen que es depurin responsabilitats polítiques sobre tot el que va passar”. “L’única manera que els espanyols coneguin la causa real i no una de fabricada pel govern espanyol és que la investigació es faci amb llum i taquígrafs a les Corts Generals”, ha insistit. El principal objectiu del PP, en la línia del que ha expressat en els últims dies, és saber “què oculta el govern espanyol des de fa una setmana” i contrarestar el que consideren que és una “apagada informativa absoluta que dura fins al dia d’avui”.
Quins seran els objectius del PP? “Volem saber què és el que ha passat, quins plans de prevenció, alerta i detenció d’errors al sistema elèctric espanyol tenen el govern i Red Eléctrica i per què es van obviar avisos de Red Elèctrica”, ha justificat Miguel Tellado. I s’ha preguntat “per què el govern espanyol no va decretar per voluntat pròpia l’emergència nacional” i les raons per les quals “va tenir conseqüències tan greus fins al punt d’afectar” a Portugal. “Mentre Espanya no conegui la causa, el govern espanyol no pot dir-nos que no tornarà a passar. Si són capaços d’assegurar que no tornarà a passar, és que ens estan ocultant les causes”, ha reblat.
Les comissions d’investigació com a ariet contra Pedro Sánchez
Al llarg d’aquesta legislatura, el PP ha trobat en les comissions d’investigació una via per plantar cara al govern espanyol. No en va, els populars estan aprofitant la seva majoria absoluta al Senat per impulsar investigacions parlamentàries com a contrapès de la Moncloa. Ara com ara, n’hi ha tres que estan en marxa: sobre el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), sobre la gestió de la DANA i sobre el cas Koldo. De moment, la que ha tingut més eco mediàtic i polític ha estat la relativa al cas Koldo, que està en marxa des de fa més d’un any, quan la va inaugurar el mateix Koldo García. En ella han comparegut, entre altres, molts ministres de l’actual govern espanyol, José Luis Ábalos i alguns dels investigats pel Tribunal Suprem i dels testimonis que han declarat davant el jutge. És on el PP fa un any que amenaça de convocar Pedro Sánchez, tot i que encara no s’ha atrevit a fer el pas.
📝 El PP citarà Carlos Mazón, Pedro Sánchez i set ministres a la comissió del Senat sobre la DANA
Per la seva banda, la comissió sobre el CIS avança des de fa mesos amb compareixences d’experts en espera de citar Félix Tezanos. I la comissió relativa a la DANA es va posar a caminar fa unes setmanes amb la voluntat del PP de posar la lupa en el govern espanyol i passar de puntetes sobre la Generalitat Valenciana, ja que l’únic responsable autonòmic que se citarà és Carlos Mazón. Fins ara, la comissió ha escoltat una bateria d’experts i deixa per a més endavant el torn dels polítics: citarà Pedro Sánchez, Teresa Ribera i sis ministres (María Jesús Montero, Sara Aagesen, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska, Pilar Alegría i Ángel Víctor Torres).