Mentre el govern espanyol colla Red Eléctrica perquè doni explicacions definitives sobre l'apagada, els partits de l'oposició faran el mateix amb el mateix Pedro Sánchez aquesta setmana. Aquest dilluns es compleixen set dies de l'apagada sense que les causes hagin sigut esclarides, més enllà d'una aturada a la generació, probablement de parcs fotovoltaics al sud-est d'Espanya, que van propiciar una reacció en cadena.
Tot i que la xarxa necessita un equilibri entre generació i consum per tenir tensió i funcionar i un desajust pot desencadenar una reacció en cadena, els experts coincideixen que aquesta aturada de generació, de la qual tampoc no se'n saben les causes, no seria suficient perquè caigués la xarxa. O sigui que falta encara per saber què va propiciar l'aturada de generació (hi ha experts que apunten simplement que les empreses les mantenien apagades) i quines altres falles van coincidir en aquell moment perquè de cop caiguessin 15 GW.
El president de la patronal valenciana de les renovables AVESEN, Marcos J. Lacruz, es mostra comprensiu amb el fet que es trigui a donar resposta sobre les causes de l'apagada, tot i que ha motivat la desaprovació de la població a través del CIS. "En crisis anteriors, també es triga en donar resposta, perquè ha de ser molt precisa. Però és veritat que si no hi ha una certesa, segur que ja es té una sospita molt alta de les causes, perquè la xarxa està molt ben sensoritzada. S'haurà de demostrar quina ha sigut la causa i cal muntar molt bé l'argumentari perquè s'hauran de depurar responsabilitats", diu.
Hi està d'acord José Luis Domínguez, responsable de sistemes elèctrics i investigador de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya, que creu que "és raonable que es triguin fins tot setmanes, perquè quedaria molt pitjor si ara diuen un motiu i després diuen que ha sigut un altre".
L'enginyer explica que "les renovables quan les atures van molt de pressa, per això la xarxa va caure a l'instant", però es mostra "convençut que la fiabilitat de la xarxa elèctrica és molt alta" i que "les renovables són molt fiables, com demostra el fet que l'endemà de l'apagada la xarxa operava perfectament". "Si les renovables no fossin fiables, no seria la fotovoltaica la tecnologia que més s'està implantant arreu del món", afegeix Lacruz, que a més afegeix que "si el sistema s'ha recuperat tan ràpidament és per la velocitat que ho ha fet la fotovoltaica".
Altres experts off the record donen per bo l'argument del físic Antonio Turiel sobre el fet que, en ocasions, hi ha empreses que "poden tenir la temptació de desconnectar algun generador" de la xarxa quan al mercat es paga en negatiu, però creu que "almenys han hagut de passar dues coses més" per tal de desencadenar en una apagada. I creu que "ara els operadors estan més alerta" i es reduirà el risc que es repeteixi una apagada.
Ambdós experts coincideixen que "si hi hagués una interconnexió adequada amb la resta d'Europa, això no hauria passat". L'emmagatzematge de bateries, que tot just comença a tramitar-se a Espanya, també ajudarà, afegeix. El passat mes d'abril, la CNMC va fer la seva proposta de reforma del mercat per a implementar-les dins la xarxa.
Domínguez creu que "el que ha passat deu ser alguna cosa sistèmica". "Els dos o tres segons que ho van fer caure tot van provocar un gran desequilibri de forma que la freqüència supera tots els límits i no té marge de reaccionar. El que hem de saber és què va provocar les primeres apagades", diu.
Fins ara, Red Eléctrica tan sols ha explicat que una aturada forta de generació al sud-est d'Espanya, "probablement de parcs fotovoltaics" van desencadenar en la pèrdua de 15 GW d'energia que, en fer perdre la tensió, van provocar l'apagada general. Gairebé tot l'estat va recuperar l'electricitat l'endemà, amb més funcionament dels cicles combinats de gas que cobrien la falta de les nuclears, programades per aturar-se quan hi ha una apagada i que després triguen a poder activar-se de nou.
El president Pedro Sánchez ha pressionat Red Eléctrica i les operadores a donar explicacions, que encara no arriben. I el govern espanyol ha creat dos grups de treball per investigar les causes de l'apagada, un amb la via d'investigació del ciberatac i l'altre que analitzarà l'error tècnic. Caldrà veure el que triga a tenir respostes i si la població, o l'oposició, té la mateixa paciència que aquests experts que entenen el que es triga a tenir una resposta.