Anar a la guerra amb Rússia per Ucraïna és impensable des d'un punt de vista social i econòmic. Aquesta és la tesi de l'economista Santiago Niño Becerra, que confia que Europa anteposarà els seus interessos abans dels de l'OTAN i evitarà la confrontació amb Moscou. En el programa FAQS d'ahir a la nit, l'economista va argumentar que "el caos que es formaria a Europa" si esclatés un conflicte bèl·lic "és absolutament brutal", sobretot pel que fa al subministrament i el preu del gas. En aquest escenari de guerra, va explicar Niño Becerra, Rússia tancaria l'aixeta del gas del qual depèn gran part d'Europa, i a conseqüència d'això viuríem "una època de penúries terribles" i un "increment del preu". Malgrat que Espanya no depengui tant del subministrament rus, alerta l'economista, "això li ha agafat amb el peu canviat" a l'Estat, que actualment importa el gas del Marroc i d'Argèlia i té interessos a col·laborar amb els Estats Units.

Caos brutal

Que Europa vagi a la guerra amb Rússia no és un escenari factible ni s'alinea amb els interessos de la majoria de països. Tal com va afirmar ahir dissabte Niño Becerra, "si hi hagués una guerra típica, evidentment el gas [provinent de Rússia] es tancaria", i causaria un "caos" "absolutament brutal" a Europa, perquè molts països en depenen, com ara Alemanya. Per tant, l'economista és partidari de distanciar-se de la postura dels EUA cap a Rússia, i opina que "ja s'hauria d'haver obert el gasoducte Nord Stream II que connecta Rússia amb Alemanya" i "evitar el pas per Ucraïna, un fet que els Estats Units no vol". Per contra, els Estats Units i la UE ja s'han emplaçat a col·laborar per buscar alternatives al subministrament de gas, però segons Niño Becerra això no és suficient, perquè seria "molt més car que el gas rus". "El tall de subministrament és tan fàcil com tancar una aixeta", mentre que "muntar una logística per portar gas de Qatar a Europa [tal com planteja EUA] és complicadíssim", "es triga mesos" i "no es pot posar en marxa d'avui per demà", va opinar. A més a més, la pujada en el preu es viuria igualment, va alertar.

Oferta i demanda

Tot és qüestió d'oferta i demanda, va explicar l'economista. Encara que altres països ho passarien pitjor que l'Estat espanyol, que no depèn gairebé gens del gas rus, a escala mundial "el preu del gas s'incrementaria moltíssim perquè l'oferta baixaria, i si l'oferta de gas baixa, el preu puja". D'altra banda, cal recordar que les reserves actuals de gas a Europa són escasses, i que ha estat un hivern fred. A més a més, l'acostament de Sánchez a l'OTAN amb l'oferiment de fragates i caces respondria als interessos perquè Washington recolzi Espanya amb el Marroc. Per la seva banda i conscients del que està en joc, França i Alemanya ja s'han aliat en un front comú per intentar rebaixar les tensions a la frontera ucraïnesa al marge de l'Aliança, i visitaran el país el 7 i 8 de febrer per revifar la via diplomàtica.