Sánchez aprofita el conflicte amb Rússia per donar exemple amb Catalunya. Segons han informat fonts de Ministeri d'Exteriors al Periódico de España, l'Executiu de Pedro Sánchez estaria buscant erigir-se en aliat clau de l'OTAN per defensar la "sobirania" i la "integritat territorial" d'Ucraïna davant l'amenaça de Rússia, mirant de reüll el cas català. Així, i malgrat els malestars generats entre els seus socis de govern pel pronòstic d'una guerra a Europa, l'Estat estaria disposat a assistir l'Aliança "en el diàleg", però també en la "dissuasió" dels russos per acostar-se als Estats Units i "aprofundir" en la seva col·laboració. D'altra banda, Sánchez també tindria l'ull posat en un altre conflicte territorial, el del Sàhara Occidental, en el qual també estan involucrats els nord-americans.

Captura de Pantalla periodico españa

Sánchez s'apropa a Biden

L'enviament de fragates i caces espanyols al mar Negre i les paraules de suport incondicional a l'OTAN per part del titular d'Exteriors, José Manuel Albares, han donat un missatge clar d'aliança als EUA. Segons ha revelat aquesta setmana el diari esmentat, Sánchez tindria diversos interessos a fer-se notar a l'OTAN, com ara frenar l'independentisme català o aprofitar la situació a Ucraïna per donar exemple. Com ja ho va fer amb la darrera crisi a l'Afganistan, el president i el ministre d'Exteriors estarien buscant la manera de fer-se notar davant Joe Biden. En una reunió aquesta setmana, Albares va traslladar al seu homòleg nord-americà, Anthony Blinken, que Espanya està alineada amb els Estats Units i amb els socis de tots dos en la preparació de les mesures "dissuasives" contra Rússia en cas que envaeixi Ucraïna. Tanmateix, va advertir també que "diàleg no és el mateix que negociació", perquè hi ha coses "inacceptables" com la violació de la integritat territorial o de la sobirania ucraïnesa, o la pretensió de Rússia d'impedir que Ucraïna entri a l'OTAN.

Sobirania

I és aquí on, segons el rotatiu citat, trobaríem l'interès de Sánchez amb Catalunya: "La Moncloa, tenint en la retina el procés i la declaració unilateral fallida d'independència a Catalunya, ha de reaccionar de manera contundent davant l'amenaça a la "integritat territorial" d'Ucraïna", asseguren en l'article. I és que, a banda de la militarització de la frontera amb Ucraïna, la principal preocupació per a l'OTAN en aquests moments és que la duma russa debatrà reconèixer les repúbliques populars prorusses autoproclamades de Donetsk i Lugansk, a l'est del país. Al seu torn, aquesta "ingerència" en la sobirania de la zona també ha preocupat les formacions polítiques d'esquerres, incloses Unides Podem, i els ha portat a signar un manifest, en què exigeixen a Sánchez el respecte a la "sobirania" dels pobles i han rebutjat amenaces militars "d'un país a un altre Estat sobirà, sigui de qui sigui". 

Avui per tu, demà per mi

D'altra banda, Espanya també podria guanyar protagonisme a l'OTAN davant d'altres aliats com Alemanya, que ja han fet públiques les seves reticències a l'hora d'enfrontar-se amb Rússia. En el cas dels alemanys, la principal preocupació és pel subministrament de gas provinent de Rússia i l'efecte de les fortes sancions econòmiques que la UE planeja. Per contra, l'Estat sembla alinear-se més amb països que ja han promès el seu suport als Estats Units, com ara el Regne Unit, i també amb altres estats membres de la UE que volen sancionar molt durament Rússia de forma conjunta. D'altra banda, Sánchez també estaria buscant el suport de Biden al conflicte territorial amb el Marroc pel Sàhara Occidental. Donant suport a l'Europa de l'Est, "l'Executiu espera la mateixa solidaritat de l'OTAN si Espanya té problemes a la frontera sud de la Unió Europea", afirma El Periódico