França i Alemanya busquen rebaixar la tensió a Ucraïna pel seu propi compte. Després que el president francès, Emmanuel Macron, dialogués aquest divendres amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, els ministres d'Exteriors de França i Alemanya han anunciat un viatge a Ucraïna els propers 7 i 8 de febrer amb l'objectiu de "desescalar les tensions". Així ho ha anunciat el titular de la diplomàcia francesa, Jean-Yves Le Drian, a través del seu compte de Twitter, des d'on també ha garantit al seu homòleg ucraïnès, Dimytro Kuleva, "el nostre ple suport i solidaritat", juntament amb l'alemanya Annalena Baerbock. Malgrat l'intent de mantenir una imatge d'unitat contra el que els EUA asseguren que és un risc imminent d'invasió, altres membres de l'OTAN han fet gests per desmarcar-se de la posició oficial de l'Aliança per tal de mantenir les relacions amb Rússia.

Interessos

A poc a poc, els països menys partidaris d'involucrar-se en una guerra a l'est d'Europa reafirmen el seu compromís a dialogar amb Rússia. En el transcurs de la crisi, Alemanya ha intentat mantenir una posició més neutral que altres aliats com ara Espanya, el Regne Unit o els EUA, i no ha enviat més armament a Ucraïna que cascs de protecció i hospitals de campanya. I és que davant un possible enfrontament o la imposició de sancions a Rússia podria afectar molt greument l'abastiment de gas natural provinent de Rússia a bona part d'Europa, així com el nou gasoducte amb Alemanya que volen posar en marxa. Per tant, escalar les tensions o amenaçar Rússia és tot el que Alemanya tem com a membre de l'Aliança. D'altra banda, Macron també vol anteposar els grans interessos econòmics del país que dirigeix, sobretot en matèria d'energia i grans inversions, a un xoc per Ucraïna. És per això que ha buscat revifar les converses amb Rússia i tranquil·litzar els ucraïnesos.

Normandia

Així, França i Alemanya s'han alian en l'anomenat 'format de Normandia' "per a la desescalada de tensions", tal com ho ha expressat el titular d'Exteriors francès. Es tracta d'una reunió dels líders dels quatre estats (França, Alemanya, Ucraïna i Rússia) que van mantenir per primera vegada el 6 de juny de 2014, al Castell de Bénouville, Normandia (França), en la commemoració del 70è aniversari de l'Operació Overlord de la Segona Guerra Mundial. És en aquest format en el qual s'intenten mantenir vius els acords de Minsk que estableixen un alto el foc fràgil en la línia de demarcació entre les tropes ucraïneses i les milícies prorusses del Donbás, així com els procediments per a buscar una solució definitiva al conflicte. Per la seva banda, Washington segueix capficat en l'alerta pel que diuen que és un risc imminent d'invasió per part de Rússia. El president dels EUA, Joe Biden, va anunciar aquest dimecres que mourà tropes a l'est d'Europa "a curt termini", encara que va assegurar que no serien "masses".