L'economista Santiago Niño Becerra ha pronosticat que no és imaginable un conflicte bèl·lic entre l'OTAN i Rússia a causa d'Ucraïna, per l'enorme impacte econòmic que tindria per a totes les parts. "No soc expert en geopolítica ni en geoestratègia, però mirin un mapa de l'Europa central. És imaginable el 2022, no pas el 1622, una guerra aquí? Les pèrdues de tots els països de la zona serien monstruoses i el caos que es formaria seria immens", ha indicat. L'economista ha fet referència a la fi del domini lituano-polonès sobre l'actual Ucraïna, instaurat al segle XV, i que es va esfondrar al segle XVII. Després de conflictes amb els tàtars i els otomans, una revolta cosaca amb el suport rus i dels tàtars de Crimea va dur a la creació d'Ucraïna com a territori autònom cosac.

 

Niño Becerra

 

Una mostra de les grans implicacions econòmiques que estan en joc és que Alemanya, de moment, no intervé en l'operatiu militar, i s'ha limitat a enviar cascs i un hospital de campanya a Ucraïna. Ha mantingut, en canvi, la seva negativa a l'enviament d'armes al país per no alimentar la tensió militar amb Rússia, segons ha fet saber la ministra de Defensa, Christine Lambrecht. "Lliurarem al febrer un hospital de campanya complet, inclosa la formació necessària, i tot això cofinançat per Alemanya amb 5,3 milions d'euros", ha explicat Lambrecht en una entrevista al diari alemany Die Welt. Alemanya ja ha subministrat respiradors i està atenent els soldats ucraïnesos que es troben greument ferits en hospitals de la Bundeswehr (Forces Armades), ha confirmat la ministra. El govern alemany ha de fer tot el possible per desescalar la situació de crisi, segons Lambrecht. "El subministrament d'armes no seria útil en aquest moment. Aquest és el consens en el govern federal", ha afirmat.

Nordstream 2 viquipedia

El gasoducte Nord Stream 2 | Viquipèdia

Un exemple de com és de complexa la situació és l'interès comú alemany i rus sobre Nord Stream 2, que ha de duplicar les exportacions de gas de Rússia a Alemanya, pel mar del Nord, i obrir una comunicació directa entre els dos països. La canalització eludeix Ucraïna, que depèn dels gasoductes actuals que passen per aquest país per obtenir ingressos i es veuria molt afectada per la pèrdua de les tarifes de trànsit. Les empreses alemanyes han invertit molts diners en el gasoducte, que tindrà 1.225 quilòmetres de longitud, i l'antic canceller Gerhard Schröder (SPD) ha tingut un paper important en la seva construcció. El funcionament del gasoducte només depèn de la certificació, que Alemanya només pot segellar si el conflicte d'Ucraïna no escala més en la via bèl·lica. Mentrestant, l'actual endarreriment ha estat molt ben benvingut per la firma energètica ucraïnesa Naftogaz. I la companyia de gas polonesa PGNiG també ha respost amb una crida a la solidaritat energètica a la UE per garantir la seguretat dels subministraments, en un complex equilibri geopolític.