Després de cinc dies de deliberació, els Estats Units han respost finalment a les demandes fetes per Rússia sobre la situació a Ucraïna. L'ambaixador nord-americà, John Sullivan, ha fet entrega de la resposta per escrit al viceministre d'Exteriors, Alexander Grushkó, aquest dimecres. Encara que el contingut de la carta és secret, tot sembla indicar que les propostes llançades pels russos en la darrera reunió bilateral in extremis per garantir la pau a Europa no han estat ben rebudes a Washington. Els nord-americans s'han negat a arribar a un compromís amb els russos pel que fa a l'expansió de l'OTAN, i han assegurat que els països de l'Europa de l'Est seguiran tenint la porta oberta a formar part de l'Aliança si així ho volen. Ara, Rússia espera també la resposta de l'OTAN per clausurar una setmana d'esforços diplomàtics per desescalar la tensió a la frontera amb Ucraïna.

La resposta

Els EUA volen continuar les converses amb Rússia, però no tancaran la porta a l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN. Així ho ha assegurat el secretari d'Estat nord-americà, Anthony Blinken, després de l'entrega de les respostes de Washington per escrit. D'aquesta manera, totes dues parts segueixen enrocades en un nivell de tensió sense precedents d'ençà de la caiguda de l'URSS, amb fronteres i mars cada vegada més militaritzats. "Preferim la diplomàcia i estem preparats per avançar on hi hagi possibilitats de comunicació", ha assenyalat Blinken en una roda de premsa. A parer seu, l'escrit entregat a Rússia "estableix un camí diplomàtic seriós, si Rússia ho decideix". No obstant això, Blinken ha tornat a recordar que Washington també està "llest" per imposar sancions a Rússia, que tindrien "greus conseqüències" si opten per l'agressió a Ucraïna.

Què vol Rússia?

Les garanties de seguretat exigides per Rússia inclouen: aturar l'expansió de l'Aliança, en particular a Ucraïna i Geòrgia; cessar tota cooperació militar amb les antigues repúbliques soviètiques; i la retirada de les tropes i armaments de l'OTAN a les posicions que ocupaven abans del 1997. A més a més, Moscou proposa que els dos països confinin l'armament nuclear dins de les seves fronteres i que es retirin les armes ja desplegades. Totes dues parts també es comprometrien a la destrucció de la infraestructura ja existent a l'estranger, a més de deixar d'efectuar assajos nuclears i instruir especialistes civils i militars d'altres països. Els russos han suggerit un projecte de tractat als EUA, mentre que a l'OTAN els han remès un acord.