Un vaixell de l'Armada espanyola anomenat 'Meteoro' s'ha dirigit aquest dilluns al mar Negre des de les Illes Canàries enmig del conflicte amb Rússia per Ucraïna. Aquest moviment es dona en el marc de les missions permanents de l'OTAN, encara que s'ha avançat uns dies per la recent escalada de tensions a la zona. Així ho ha explicat la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles. Paral·lelament, la ministra també ha avançat que també enviarà en "tres o quatre dies" la fragata Blas de Lezo i ha ofert enviar caces a Bulgària. Pel que fa al perill imminent d'invasió a la frontera amb Ucraïna. Arran del fracàs de les converses entre les parts, tant Rússia com els Estats Units i els seus respectius aliats han començat a efectuar desplegaments militars a la zona. Aquest mateix dijous, l'Exèrcit rus ha anunciat maniobres a gran escala, en les quals participaran més de 140 vaixells i gairebé 10.000 soldats.

Espanya i l'OTAN

Preguntada sobre el paper de l'Estat en el conflicte amb Rússia, Robles ha declarat que "Espanya té la posició de l'OTAN. I en cap cas és acceptable que Rússia imposi condicions a cap país", fent referència a les acusacions dels representats russos que Occident no està obert a cedir ni un mil·límetre per arribar a un compromís i garantir la pau a Europa. Pel que fa a la fragata desplaçada al Mar Negre, la ministra ha assegurat que l'OTAN la considera un "requisit marítim essencial", preparada per dur a terme un desplegament ràpid en situacions límit. Concretament, el 'Meteor' complirà la seva missió com a vaixell de comandament de les Agrupacions Permanents de Mesures Contramines de l'OTAN, una força multinacional que es dedica principalment a operacions de cerca i eliminació d'artefactes explosius.

Rússia marca territori

D'altra banda, Moscou no mostra cap senyal de voler fer-se enrere en les seves amenaces. Aquesta setmana, l'Armada russa ha anunciat grans maniobres amb la participació de més de 140 vaixells i gairebé 10.000 soldats. "L'Armada russa efectuarà una sèrie d'exercicis en totes les zones de responsabilitat de la flota", ha informat el Ministeri de Defensa de Rússia. Aquest òrgan també s'ha fet notar a Twitter, on han compartit imatges dels entrenaments militars prop de la frontera amb Ucraïna i amb els seus aliats bielorussos. Aquests exercicis han preocupat molt als EUA i, segons els russos, tenen per objectiu inspeccionar les capacitats de les forces de reacció ràpida russes i bielorusses en quatre aeròdroms i cinc polígons militars. Moscou nega que es plantegi una invasió d'Ucraïna i defensa el seu dret a realitzar maniobres en el seu territori i en el marc de la Unió Estatal Rússia-Bielorússia, i al mateix temps rebutja que aquestes presentin una amenaça a la frontera amb el veí país.