El Parlament sol·licitarà la compareixença de la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, per donar explicacions sobre els casos d'infiltracions policials en organitzacions independentistes. Així ho ha acordat aquest dimecres la comissió d'Interior del Parlament a proposta d'ERC i la CUP.  Les sol·licituds de les dues formacions, que van rebre el suport de Junts per Catalunya i En Comú Podem, busquen que Maria Eugènia Gay respongui de la infiltració d'efectius del Cos Nacional de la Policia i dels intents de captació d'activistes per part del Departament de Seguretat Nacional (DSN) en moviments i organitzacions independentistes i socials.

El juny passat La Directa va denunciar que un policia espanyol es va infiltrar durant dos anys en moviments de l'esquerra independentista sota una identitat falsa. L'agent es feia dir Marc, assegurava haver nascut a Mallorca i va formar part del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i també d'altres entitats com el Casal Popular Lina Òdena de l’Esquerra de l’Eixample i de Resistim al Gòtic, un col·lectiu pel dret a l'habitatge. També es va conèixer l'intent de captació d'un confident per part de la policia espanyola en l'entorn independentista, un jove de 24 anys a qui dos suposats agents del Departament de Seguretat Nacional li van demanar que recuperés la seva militància a Jovent Republicà, les joventuts d'ERC per investigar l'activitat de Batec. 

Explicacions al Parlament

Després la petició de compareixença de l'agent infiltrat a la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats, ara arriba el torn al Parlament. Així la CUP sol·licita a la delegada del Govern que doni explicacions pel suposat espionatge dut a terme per aquest agent, mentre que ERC demana que Maria Eugènia Gay expliqui l'intent del Departament de Seguretat Nacional de captar un jove per infiltrar-se a les joventuts de la formació. El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha explicat que la compareixença es demana en el marc de l'onada de suposats casos espionatge polític i mesos després que s'hagi conegut el cas Pegasus, amb l'objectiu que Gay reti comptes dels "escàndols". Per la seva banda, el diputat republicà Pau Morales ha explicat que Gay ha de donar comptes de la informació de què disposa el Govern i conèixer quin és el seu posicionament en aquests fets que, en cas de confirmar-se, "serien un nou atac als drets civils, als drets polítics i les llibertats democràtiques que tota la ciutadania mereix poder exercir amb llibertat". 

Dies després de fer-se públiques aquestes operacions policials, el Govern va presentar una denúncia davant de la Fiscalia de Barcelona perquè s'investiguin els fets. Paral·lelament, es va fer públic un manifest signat per més de 200 docents, investigadors i personal d'administració i serveis de les universitats catalanes que exigeix una investigació sobre la infiltració d'un agent del Cos Nacional de la Policia en entorns independentistes. El text té la firma, entre d'altres de Mònica Terribas, Elisenda Paluzie, Joan Queralt, Xavier Antich, Salvador Cardús, Marcel Mauri o Xavier Domènech.