Un policia espanyol s'ha infiltrat durant dos anys en moviments de l'esquerra independentista sota una identitat falsa. Així ho ha confirmat la revista La Directa, que ha revelat que qui es feia dir Marc i assegurava que havia nascut a Mallorca i era cambrer en una guingueta, en realitat era I. J. E. G. un funcionari del Cos Nacional de la Policia Espanyola, nascut a Menorca. Amb un DNI fals, ha format part del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i també d'altres entitats com el Casal Popular Lina Òdena de l’Esquerra de l’Eixample i de Resistim al Gòtic, un col·lectiu pel dret a l'habitatge. Així, segons ha revelat aquest mitjà, es tracta d'un agent encobert amb una doble identitat al servei de l'Estat. 

En I. J. E. G va ser nomenat funcionari del Cos Nacional de Policia el juny de 2019, ara fa tres anys i després de tres anys d'ingressar a l'escola de policia. Cinc anys abans, havia acabat d'estudiar Criminologia a la Universitat de Girona, i durant la carrera va fer pràctiques a la policia municipal. Va ser a finals d'aquell 2019 quan li van donar una identitat falsa i a partir de llavors es converteix en Marc Hernández Pon. En aquella època, s'acabava de celebrar la repetició electoral del 10-N, amb el pacte entre PSOE i Unidas Podemos i alhora es feia balanç de les protestes postsentència del procés, que es va publicar l'octubre d'aquell mateix any. A més, era l'època de les primeres intervencions del CNI amb Pegasus en els telèfons de, segons ha publicat el CitizenLab, més d'una seixantena de líders independentistes.

Present a moltes entitats

Un any després de ser nomenat funcionari, el juny de 2020, quan tot just començàvem a sortir del confinament dur per la pandèmia i aquesta havia provocat estralls en moltes famílies, va entrar per primer cop en l'activisme de l'esquerra independentista. La primera concentració on se'l pot veure és el 2 de juny a la plaça Universitat de Barcelona, i 20 dies després, el 22 de juny es va incorporar al moviment pel dret a l'habitatge, des de l'assemblea de Resistim al Gòtic, i només 5 dies després ja participa en una cercavila per evitar un desallotjament. 15 dies més tard, es matricula a la facultat d'Educació de la UB, un mes i mig molt intens per a "Marc Hérnandez". Aquesta intensitat es va mantenir durant els dos anys d'infiltrat, tant que fins i tot li van dir que no es podia sumar a cap moviment més. La seva entrada, però, en aquest món, havia començat cinc mesos abans, quan es va començar a obrir perfils a Twitter i Instagram amb aquest nom fals, i també un compte corrent a CaixaBank, segons informa La Directa. De fet, un dels aspectes més significatius  és que l’activista fictici pogués fer tota mena de tràmits legals i administratius amb la seva identitat falsa.

I com ho han vist les persones a les quals en "Marc" va enganyar durant dos anys? Martí Majoral, portaveu d'Alerta Solidària, ha assegurat que s'emprendran mesures legals, però sense cap mena d'esperances que tot plegat tingui alguna conseqüencia. Per la seva part, Marta Daviu, portaveu nacional del SEPC, creu que “no ens podem permetre el luxe d’aturar la lluita" per aquest motiu. Ara per ara, en Marc ja no és, en teoria, a Barcelona. L'últim cop que se'l va veure va ser dilluns 23 de maig, quan va assistir a una assemblea, dos dies més tard va dir que havia hagut de tornar a Mallorca, d'on se suposa que és el personatge, i ja va avançar que hi passaria dies o setmanes. Ara bé, ningú ho sap del cert.