Més de 200 docents, investigadors i personal d'administració i serveis de les universitats catalanes han signat un manifest exigint una investigació sobre el policia nacional infiltrat, entre altres espais independentistes, al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). La petició la fan a les autoritats polítiques i a les acadèmiques davant la "falta d'aclariment" dels fets. El manifest l'han signat personalitats com Mònica Terribas, Elisenda Paluzie, Joan Queralt, Xavier Antich, Salvador Cardús, Marcel Mauri o Xavier Domènech, entre d'altres. El text afirma que l'ús "inapropiat" dels recursos públics amb "finalitats de control polític" suposa un "atac" al paper de les universitats i el veuen impropi d'una societat lliure i democràtica. El manifest reivindica que la universitat és i ha de continuar sent un espai de coneixement, creixement, llibertat, compromís cívic i esperit crític. Els signants afirmen que si es confirma la infiltració, suposaria una greu vulneració de l'autonomia universitària i dels drets civils i polítics del conjunt de la comunitat universitària. Per últim, demanen garanties perquè una situació com aquesta no es pugui tornar a repetir.

A principis d'aquesta setmana, Junts, PDeCAT i CUP van registrar una petició de compareixença a la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats del policia suposadament infiltrat a l'esquerra independentista i el moviment per l'habitatge. Els grups volen que comparegui per "donar explicacions sobre les informacions en relació amb la seva infiltració a diverses organitzacions del moviment popular i independentista català publicades per La Directa aquest mes de juny. La petició va signada pel portaveu d'ERC, Gabriel Rufián; la de Junts, Míriam Nogueras; el del PDeCAT, Ferran Bel, i pel diputat de la CUP Albert Botran.

Més iniciatives a Catalunya i a Madrid 

Amb tot, aquesta petició no és la primera iniciativa que han presentat els partits independentistes en aquest sentit. Primer, van registrar una petició de compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Congrés perquè expliqui l'objectiu de la infiltració. ERC, Junts i la CUP van registrar també al Congrés i al Senat una bateria de preguntes perquè el govern espanyol doni explicacions. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, es va desentendre del cas la setmana passada. Preguntat pel cas, va garantir que la Policia Nacional i la guàrdia Civil actuen segons la llei i l'estat de dret "en tots els àmbits on desenvolupen les seves funcions", i va rebutjar parlar "d'especulacions que no tenen cap evidència".

Al Parlament, ha estat la CUP qui ha pres la iniciativa, registrant al Parlament una bateria de preguntes perquè el Departament de Presidència aclareixi si tenia constància de la suposada infiltració de l'agent a organitzacions de l'esquerra independentista. Els anticapitalistes volen saber si en tenia coneixement tant oficial com extraoficial i si els consta l'existència d'altres infiltrats als moviments socials. En cas que no ho sabessin, reclamen que el Govern aclareixi si exigirà al govern espanyol que els informin i que "cessin les pràctiques intolerables", així com que aclareixin si el Govern prendrà "mesures de control, real i efectiu" per garantir que no es tornin a repetir.