La Generalitat ha presentat aquest divendres una denúncia davant de la Fiscalia de Barcelona perquè obri una investigació sobre el cas del policia espanyol que es va infiltrar a la Universitat de Barcelona (UB) i a diverses organitzacions socials per espiar l’esquerra independentista. El Govern, que assegura que va tenir coneixement d’aquest cas a través de la premsa, assegura que des que es va publicar la notícia ha estat reunint tota la informació sobre els tràmits vinculats al sistema universitari que va fer aquest agent del CNP.

El Departament de Recerca i Universitats, doncs, pretén que la justícia “arribi fins al fons d’aquesta qüestió perquè la infiltració d’un cos policial de l’Estat a la universitat i en organitzacions socials és inacceptable en un Estat democràtic”. El Govern considera, per tant, que la Universitat és i ha de continuar sent “un espai de llibertat i compromís social”. “Si la justícia demostra aquesta infiltració s'haurà produït una vulneració molt greu de drets”, avisa la Generalitat.

La denúncia presentada pel Govern detalla que l’agent de la policia espanyola  va superar les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) per a majors de 25 anys, i que posteriorment va realitzar la preinscripció d’estudis universitaris i es va matricular a la Universitat de Barcelona, en els estudis de grau en educació social. La realització d’aquests tràmits va requerir que aquesta persona omplís un formulari on va declarar el seu nom i cognoms, NIF, data de naixement, domicili, telèfon i adreça electrònica; afegeix el Govern en la seva denúncia.

La Generalitat també afegeix en el seu text davant la Fiscalia que per poder fer tots aquests tràmits s’haurien d’haver realitzat mitjançant l’ús d’un “document d’identitat fals” o ”l’ús del document d’identitat d’una tercera persona per poder matricular-se per realitzar les proves d’accés a la universitat”, i la posterior matriculació. Des del CNP, insisteix l’escrit, no s’ha donat justificació, ni s’ha donat cap informació de si aquesta acció es troba emmarcada en alguna investigació judicial. El Govern també avisa que, al seu parer, tots aquests fets podrien ser provisionalment descrits com a constitutius de “delicte de falsedat en document oficial” o de “delicte d’usurpació d’estat civil”, sense perjudici que, de les diligències d’investigació, en puguin resultar altres delictes.

Un any després de ser nomenat funcionari, el juny de 2020, quan tot just començàvem a sortir del confinament dur per la pandèmia i aquesta havia provocat estralls en moltes famílies, el policia espanyol va entrar per primer cop en l'activisme de l'esquerra independentista. La primera concentració on se'l pot veure és el 2 de juny a la plaça Universitat de Barcelona, i 20 dies després, el 22 de juny es va incorporar al moviment pel dret a l'habitatge, des de l'assemblea de Resistim al Gòtic, i només 5 dies després ja participa en una cercavila per evitar un desallotjament. 15 dies més tard, es matricula a la facultat d'Educació de la UB; un mes i mig molt intens per a "Marc Hérnandez".