Les forces de seguretat de l'Estat espanyol estarien trucant a totes les portes possibles per tal d'aconseguir confidents dins del moviment independentista. El cas del policia infiltrat durant dos anys a l'esquerra independentista ja va mostrar l'interès dels cossos de seguretat per obtenir informació d'aquests espais. Ara, la revista Directa i el Diria Ara informen d'un cas d'intent de captació d'un nou confident en el si de l'independentisme. Enric Pérez és un jove de 24 anys que s'ha presentat dues vegades a les oposicions per ser Mossos d'Esquadra. El passat 28 de març va rebre una trucada que seria l'inici del seu intent de captació. Dos suposats agents del Departament de Seguretat Nacional, que depèn del Ministeri de la presidència del govern espanyol. Aquests dos homes li van demanar que recuperés la seva militància a Jovent Republicà, les joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per investigar l'activitat de Batec

"Treballem en el Departament de Seguretat Nacional i ens dediquem a buscar col·laboradors, gent que ens pugui donar un cop de mà en diverses temàtiques", va afirmar un dels homes que s'identificava com Juan. Enric Pérez va registrar part de les trobades i ha compartit amb els dos mitjans alguns dels missatges que es van intercanviar. "A Catalunya, evidentment, ens dediquem a l’independentisme i a altres coses", va exposar a Pérez el mateix Juan. L'altre home responia al nom de Alfredo i entre els dos provaven de convèncer al jove aspirant a mosso. Justament les aspiracions de Pérez es posen sobre la taula per part d'Alfredo qui li assegura: "Nosaltres, amb la gent que ens ajuda, en un futur, d'acord? En un futur i després de conèixer-nos bé, doncs si es pot donar un cop de mà, es dona". 

Segons remarca la revista Directa, el cas de l'Enric no és l'únic, però és dels millors documentats. Els dos homes que es van identificar com membres pretenien convèncer al jove perquè recuperés els seus contactes dins de l'independentisme per informar a la policia, però Pérez es va posar en contacte amb els dos mitjans quan el van contactar per ser informant. 

Un perfil interessant

"Qualsevol persona que faci un procés selectiu de qualsevol cos de seguretat entra a la nostra base de dades. A partir d'aquí tenim gent que es dedica especialment a buscar perfils que pugui ser interessant", li explica Alfredo a Pérez. "Això és el meravellós món del big data", exclama Juan. El perfil de Pérez es considerava interessant, ja l'any 2018 va militar a Jovent Republicà, va deixar l'organització, però com ell mateix narra no va marxar per cap discussió. Davant d'aquesta informació, els dos homes li demanen si podria tornar a posar-se amb contacte amb els seus antics companys.

Si bé el perfil de Pérez el podia escollir el big data, els dos suposats agents van voler comprovar si es podien fiar de Pérez. Per a tal fi li va preguntar coses com que opinava del president Carles Puigdemont. "El dia que vingui, haurà de passar pel mateix que han passat els altres", va assegurar Juan. Després de les primeres trobades presencials la resta de comunicacions entre el jove i aquests suposats agents es fan per Telegram. Alfredo anima a Pérez a recuperar progressivament les relacions amb els que havien estat els seus companys de militància i li demana informació de Batec, especialment després de les protestes del col·lectiu al maig. 

Des de les dues entitats han denunciat aquest intent d'infiltració, malgrat que no estan del tot sorpresos. "Que l’Estat Espanyol ens vulgui espiar no ens sorprèn, però no per això deixa de ser un fet extremadament greu. Batec és una xarxa organitzada que té unes demandes clares, majoritàries i de sentit comú, i si ens volen espiar és per això mateix", han afirmat a la Directa des de Batec. La portaveu de Jovent Republicà, Kènia Domènech, ha declarat al Diari Ara: "Sospitàvem, i ara ho confirmem, que la repressió de l’Estat té la voluntat de controlar-nos i perseguir-nos".